Försenad flytt tung börda för småbarnsfamilj

En vecka innan inflytt ringde fastighetsbolaget till Maria Ståhl och meddelade att huset inte skulle hinna bli färdigt.

Familjen har bott hos Marias föräldrar under sommaren då Marias föräldrar kunnat bo i sin sommarstuga.

Familjen har bott hos Marias föräldrar under sommaren då Marias föräldrar kunnat bo i sin sommarstuga.

Foto: Sandra Nordin

Nyköpings kommun2019-09-27 07:40

Under fredagen skulle familjen Ståhl ha flyttat in i sitt nya hus, men så blir det inte.  En vecka innan det utlovade inflyttningsdatumet ringde fastighetsbolaget Panghus och sa att de inte kunde flytta in.

–  Jag frågade dem, var ska vi bo då?, säger Maria Ståhl.

Familjen Ståhl fick inflyttningsdatumet för cirka tre månader sen. I torsdags förra veckan meddelade fastighetsbolaget att huset inte skulle hinna bli färdigt.

– Det kan inte kommit som en överraskning för dem att vi inte skulle kunna flytta in på beräknat datum. Vi var på ett möte både för två veckor sen och en månad sen och då sa de ingenting, säger John Ståhl.

– Jag bad dem fixa boende till oss men då blev de jättestressade, säger Maria när SN träffar dem samma vecka som inflytten. Maria menar att Panghus inte alls verkat reflektera över att människor inte har någonstans att bo om de inte får flytta in på det angivna datumet.
– Dessutom kan man inte förutsätta att alla har någonstans att bo så länge, säger hon.

Hela deras bohag ligger nedpackat och instuvat i Marias föräldrars hem. Föräldrarnas sovrum är proppfullt av kartonger och möbler, precis som flera andra av rummen i huset. Familjen Ståhl hoppas på att de inte behöver bo där längre än vad som är nödvändigt.
– Mina föräldrar skulle kommit hem från deras sommarställe i helgen, tanken var att vi och alla saker skulle ha flyttat då. Dessutom är John pälsdjursallergiker och mina föräldrar har ju hund, berättar Maria. 

Under onsdagen fick familjen besked om att flytten är framflyttad tre veckor. Samma dag blev familjen erbjuden ett hotellrum, men med sonen Ebbe på två år är det långt ifrån den bästa lösningen. 
– Vi behöver tillgång till kök och tvättmaskin, det funkar inte att äta ute fem mål mat om dagen när man har en tvååring, säger Maria. 
– Det som gör mig mest arg är att de inte verkar haft en plan överhuvudtaget för de familjer som inte kan flytta in.

Panghus har hjälpt de berörda hushållen med boende fram till inflyttning. Totalt är det sex hushåll som berörs av framflyttade inflyttningsdatum. 

– Självklart förs en dialog med samtliga berörda där samtliga fått hjälp med tillfälligt boende där det behövts, säger Cecilia Bergqvist, försäljningschef på Panghus. 

Kommer berörda köpare få någon kompensation från er?

– Berörda köpare får utlägg betalda enligt en schablon, svarar Bergqvist. 

Jag frågade Panghem "Var ska vi bo då?", säger Maria.
Jag frågade Panghem "Var ska vi bo då?", säger Maria.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!