Nyköpings kommun föreslås kunna ta del av Region Sörmlands nya måltidsprojekt. I det nya konceptet förvaras maten som kylda enportionsrätter i kylskåp på avdelningarna och värms sedan i mikrovågsugn. Alla rätter tillagas i köket på lasarettet.
– Det är ett pågående projekt. Vi har byggt om produktionsköket, avdelningsköken och måltidsrummen för att få en så bra matupplevelse som möjligt. Vi har tänkt en helhet och inte bara på maten på tallriken. Vi har tagit hänsyn till miljön och servicen runt omkring, berättar Amanda Wessbergh, projektledare för Fleximat på Region Sörmland.
– Det betyder att patienten har möjlighet att själv välja vad och när den vill äta. Förhoppningen är att vi kommer kunna minska matsvinnet med upp till 50 procent. Sen är det klart att man äter ju upp om man väljer vad man själv får äta, säger hon.
Kommunstyrelsens ordförande i Nyköping Urban Granström välkomnar det förslaget.
– Det skulle kunna leda till bättre kvalité på maten och bättre ekonomi, säger han till SN.
Vad skulle ett sånt här samarbete innebära för köken i Nyköpings kommuns regi?
– Förhoppningsvis skulle Region Sörmland kunna avlasta vid produktion av specialkost och andra rätter som det görs mindre portioner av. För köken inom Nyköpings kommun skulle det innebära en förbättring av arbetssituationen och i sin tur bättre kvalité på maten, säger Urban Granström.
Förslaget om ett samarbete kommer att diskuteras och beslutas vid Regionstyrelsens möte under tisdagen.