Från krigets Syrien – till läkare på Nyköpings lasarett

När en bomb jämnade sjukhuset med marken flydde narkosläkaren Ammera Adra med sin familj till Sverige. Nu vårdar hon coronapatienter i Nyköping.

"Jag uppskattar verkligen hur de jobbar med hela sitt hjärta för att läka patienter i den här krisen", säger Ammera Adra.

"Jag uppskattar verkligen hur de jobbar med hela sitt hjärta för att läka patienter i den här krisen", säger Ammera Adra.

Foto: Bilbo Göransson

Nyköpings kommun2020-04-11 18:44

– Jag uppskattar verkligen hur de jobbar med hela sitt hjärta för att läka patienter i den här krisen, säger Ammera Adra.

Hon har precis avslutat ett nattpass på lasarettet. De flesta operationerna är inställda, men hon har mycket att göra ändå. Som narkosläkare i Syrien såg hon överfulla vårdsalar under kriget. I Nyköping 2020 fylls vårdsalarna på nytt. Många patienter kräver intensivvård.

– Då var det krig. Men nu känns det som att det är krig mot corona. Jag är otroligt tacksam och glad att jag kan hjälpa vårt land Sverige under denna pandemi genom att göra mitt jobb, säger Ammera.

Hon är märkbart trött. Arbetsveckan är förlängd till 48 timmar. Alla som kan måste jobba.

– En familj kom in samtidigt. Alla hade smittats. Sonen var ung men blev väldigt sjuk och vi sövde honom. Mamman klarade sig utan respirator, men pappan avled. Vi kunde inte rädda honom, säger Ammera.

Det tar inte lång tid om organen sviktar, berättar hon.

– Det kan vara bråttom att vända en patient för att få så mycket syre som möjligt. Men om patienten är tung kan det vara väldigt svårt, och sekunderna går, berättar hon.

Ammera Adra har sett katastrofer förr. Hon minns kriget i Syrien.

– Bomben exploderade klockan sju på kvällen. Hade det hänt sju på morgonen hade jag varit död nu. Då flydde vi, säger tvåbarnsmamman Ammera Adra. 

Då packade hon och familjen väskorna. 250 personer dog i terrorattacken som jämnade hela kvarteret med marken. Hon var ensam narkosläkare i staden Al-Salamiyya. En annan narkosläkare bodde i staden, men satt i fängelse, eftersom han var regimkritiker.

– Vi fick tag på en smugglare som kunde ta oss till Europa i en liten träbåt. Vi fick knappt plats, men det var säkrare än gummibåtar. Vi alla blev sjösjuka, vågorna var höga, berättar hon.

Familjen spenderade många månader på flyktingboenden. Läkarlegitimationen gällde inte i Sverige, så det var svårt att få jobb. Hon läste svenska som andraspråk och andra kompletteringskurser.

– Det var inte lätt, det tog flera år och det var svårt att få praktikplats, säger Ammera Adra.

Men så fick hon napp – en praktikplats i Nyköping.

– Chefen sa bara "kom till Nyköping på en gång!" berättar hon.

Efter sex månaders praktik fick hon brevet från Socialstyrelsen. Nu var hon läkare – igen.

– Jag brast ut i gråt. Jag var på jobbet när jag fick veta det, så jag kramade alla mina kollegor, säger Ammera.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!