Förra veckan rapporterade tidningen om den ekonomiskt hårda julklapp Nyköpings kommun gav till traktens friskolor. Detta då hyrorna för de kommunala skolorna blivit lägre än väntat och därmed bedömdes friskolorna få kosta lika lite enligt likabehandlingsprincipen.
Kunskapsskolan i Nyköping är den skola som kommer krävas på det största beloppet, drygt 1,9 miljoner kronor.
– Det var ett överraskande beslut av viktig principiell karaktär. Nu tillhör Kunskapsskolan Nyköping en koncern med sund ekonomi och därför kommer det här inte drabba våra elever, men om många kommuner gjorde på det här sättet skulle det kunna få stora konsekvenser för oss och andra friskolor på längre sikt, säger Kunskapsskolans rektor Linda Teske.
Därför vill skolan få det hela prövat på juridisk nivå. Enligt vad tidningen erfar är det fler friskolor som vill gå den vägen, bland annat Nyköpings enskilda gymnasium som uttalade detta via biträdande rektor Per Skogqvist.
– Vi menar att det inte finns något lagstöd för att retroaktivt sänka grundbeloppet. Man måste kunna lita på ett kommunalt beslut som verksamheten är anpassad efter, säger Linda Teske som i övrigt hänvisar till skolans huvudkontor i Stockholm.
Tidningen har sökt Kunskapsskolans chefsjurist Mathias Ljungström för en kommentar, utan framgång. I en första skrivelse, inför det att beslut skulle fattas i barn- och ungdomsnämnden, till kommunen konstaterar dock juristen:
"Jag vill göra kommunen uppmärksam på att ni saknar lagstöd för detta beslut. Bestämmelsen i skolförordningens 14 kapitel, andra paragrafen, ger kommunen endast rätt att förändra återstående utbetalningar. Detta ska inte tolkas så att kommunen kan lägga hela årets förändring på de återstående utbetalningar, utan endast den andel som återstår."
Juristen konstaterar även att den nya skollagen från 2009 anger att ett beslut inte bör kunna innebära att en skola blir återbetalningsskyldig för bidrag som betalats ut tidigare under året. Det hänvisas även till SKL, som meddelar att "ett nytt bidragsbeslut inte kan gälla för redan utbetalade bidrag".
"Kommunens tidigare beslut är dessutom ett gynnande förvaltningsbeslut som inte kan återtas genom ett nytt beslut som innebär en retroaktiv sänkning. Med anledning av ovan ställer sig Kunskapsskolan frågande inför att förvaltningen ens lägger fram ett sådant bristfälligt beslutsförslag inför nämnden."