Full flygmekaniker får sparken och fängelse

Flygmekanikern som var full när han skulle serva passagerarplan på Skavsta döms till fängelse. Han har också fått sparken från jobbet.

Nyköpings kommun 4 oktober 2019 10:55

En Securitasvakt slog larm när den 45-årige flygplansteknikern gick genom säkerhetskontrollen på Skavsta vid 19-tiden på kvällen den 12 september. Han skulle gå på sitt 6-dagarsskift och kom till jobbet tillsammans med sin närmaste chef. Först efter flera timmar hade polisen tid att göra nykterhetskontroll. Då hade mannen på 1,88 promille i blodet. Han greps, misstänkt för flygfylleri eftersom hans jobb är att underhålla och serva flygplan.

Misstankarna om flygfylleri avskrevs, det gick aldrig att bevisa att mannen faktiskt hade jobbat med planen. I polisutredningen förekommer olika uppgifter om det. I ett PM står att mannen var i full färd med att serva planen när poliserna kom till hans arbetsplats. Enligt en annan rapport har mannen legat och sovit. Själv medgav han aldrig att han utfört några arbetsuppgifter som kunde äventyra flygsäkerheten.

Det var däremot bevisat att mannen kört bil inne på flygplatsområdet. Han medgav under förhandlingen i Nyköpings tingsrätt att han kört cirka 300-400 meter innanför det inhägnade området. Han kunde inte förklara varför han kört. Mannen har berättat att han druckit ansenliga mängder vodka på en fest för en kompis den 11 september och att han drack minst två liter starköl på flygplatsen i Polen när han var på väg till jobbet i Sverige den 12 september. 

Mannen döms nu för grovt rattfylleri till fängelse i en månad. Han har redan avtjänat en del av straffet eftersom han häktades strax efter fyllekörningen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa