Fyrfiligt och nya rondeller del av vägplanen

Kommunen och Trafikverket ska ingå ett avtal som ska skapa ombyggnad av Nyköpings östra infart. Det är förslag till kommande KS.

Här ska Lennings väg bli fyrfylig och dessutom ska Ekensbergsrondellen bli tvåfilig. Det är några åtgärder som ska till framöver.

Här ska Lennings väg bli fyrfylig och dessutom ska Ekensbergsrondellen bli tvåfilig. Det är några åtgärder som ska till framöver.

Foto: Marcus Langbrandt

Nyköpings kommun2019-10-30 15:21

När kommunstyrelsen i Nyköping på måndagen träffas för sammanträde finns bland annat ett förslag om att ingå ett samverkansavtal med Trafikverket.

Avtalet gäller att de båda väghållarna ska samarbeta kring vissa justeringar på och omkring den östra infarten till Nyköping från E4.

Denna har varit uppe till beslut i olika frågor flera gånger tidigare. Enligt det samverkansavtal som nu ska tecknas ska bland annat en vägplan tas fram för att genomföra byggnation av olika trafikåtgärder.

Fyra åtgärder ska genomföras enligt den gemensamma vägplanen.

1) Rondellen vid Ekensberg ska bli tvåfilig.

2) Mellan rondellen och motorvägens påfart/avfart ska det bli två filer i vardera riktning.

3) Avfarten från E4 in på Lennings väg ska bli droppkonstruerad, med en tunnel under för gång- och cykelväg.

4) Från Påljungshage ska det bli möjligt att göra högersväng över bron över motorvägen utan att behöva köra genom rondellen.

Dessutom ska kommunen själva göra om korsningarna från Gustavsbergsområdet och från Stockholmsvägen in på Brandkärrsvägen till en rondell samt även här åstadkomma en tunnel för gång- och cykeltrafikanter.

Enligt en trafikanalys bedöms åtgärderna ge god funktion för vägnätet, särskilt under den tid då Brunnsgatan stängs av för att underlätta ombyggnad av järnvägsbron vid det planerade resecentrumet.

Att ta fram en vägplan beräknas kosta cirka fem miljoner kronor, av vilka Trafikverket och Nyköpings kommun ska stå för hälften var.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!