God man dömd för misshandel på Finlandsfärja

En god man med flera uppdrag i Nyköpings kommun blev full och misshandlade en kamrat på en Finlandsfärja.

Den gode mannen fyllnade till på Finlandsfärjan och tog strupgrepp på sin kompis. Han har fem klienter i Nyköping men kommer att bli av med sina uppdrag.

Den gode mannen fyllnade till på Finlandsfärjan och tog strupgrepp på sin kompis. Han har fem klienter i Nyköping men kommer att bli av med sina uppdrag.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Nyköpings kommun2019-11-29 07:35

Flera klienter i Nyköping har klagat på mannen. På ett av kommunens serviceboenden finns en brukare som haft uppenbara problem att få kontakt med sin gode man. Han svarar varken i telefon, på SMS eller mejl. Det finns starka misstankar att han inte sköter brukarens ekonomi.

Den gode mannen är kontrakterad för fem klienter i Nyköping. 

– Vi har fått en handfull klagomål. Det har framför allt varit synpunkter på att han varit svår att nå, säger Jenny Jonsson, chef på överförmyndarkontoret i Nyköping.

Den gode mannen är bosatt i en kommun tio mil från Nyköping. Han  har uppdrag i flera andra kommuner och  presenterar sig på sin telefonsvarare som "god man och förvaltare".

Jenny Jonsson säger att mannen inte kommer att få fortsätta som god man med den fällande domen i bagaget. 

– Vi har precis fått domen och har påbörjat handläggningen. Vi måste hitta ersättare. Den som har en god man måste enligt lag ha en företrädare. Vi hanterar ärendet skyndsamt och har redan idag bytt ut gode mannen i två ärenden och vår förhoppning är att det ska bli klart med byten så snart som möjligt efter helgen.

Det var på en nyårskryssning 2017/2018 som den gode mannen misshandlade sin resekamrat. Han var berusad och förbannad då han inte kom in i den gemensamma hytten. Han ska tagit strupgrepp på kamraten som räddades av två förbipasserande personer.  Han fick tillbringa resten av båtfärden i fartygets fyllecell. 

Den gode mannen dömdes den 29 oktober i år till villkorlig dom med 100 timmars samhällstjänst. Han ska också betala skadestånd till sin kamrat med 12 500 kronor. Vid bedömningen har tingsrätten tagit med i beräkningen att en fällande dom kan antas leda till att mannen förlorar sin försörjning.

Jenny Jonsson säger att gode män utreds och intervjuas innan de får sina uppdrag i kommunen. Därefter sker årliga kontroller.

– Vi gör kontroller hos kronofogden och i belastningsregistret. Den senaste gjorde vi i höstas innan den här domen kommit. Jag kan bara säga att det här är beklagligt. Det är ett fåtal som missköter sig, säger hon.

Hon säger att det kan vara svårt att rekrytera gode män och förvaltare, särskilt efter uppmärksamhet runt personer som misskött sitt uppdrag.

– De allra flesta gör en jättebra insats. Men det kan finnas en rädsla för att bli anklagad för oegentligheter, säger hon. 

SN har varit i kontakt med den gode mannen. Han har inte återkopplat.

En god man eller en förvaltare hanterar ekonomiska och juridiska ärenden åt en person som inte klarar av att göra det själv.
En god man eller en förvaltare hanterar ekonomiska och juridiska ärenden åt en person som inte klarar av att göra det själv.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!