Hållbar stadsodling – om krisen kommer

Livsmedelskedjan är känslig vid en krissituation, ett sätt att förbereda sig är att ha en fungerande stadsodling i sin stad.

En stadsodling kan bidra med kunskap och ett fröförråd som kan vara av användning vid en krissituation. Däremot finns det risk att stadsodlingen plundras om man inte vidtar åtgärder.

En stadsodling kan bidra med kunskap och ett fröförråd som kan vara av användning vid en krissituation. Däremot finns det risk att stadsodlingen plundras om man inte vidtar åtgärder.

Foto: Hugo Leijon

Nyköpings kommun2019-11-27 22:10

Ett exempel som är aktuellt idag är hur det ser ut i Venezuela för tillfället. Där kommer och går elen i stora delar av landet. Sverige har andra förutsättningar än det krisdrabbade landet men även det svenska elnätet är känsligt och kan utsättas för störningar. Vid den typen av situationer är det svårt att få tillgång till livsmedel får man tillgång till livsmedel vet man inte om de går att förvara under en längre tid. Då kan en stadsodling fungera som ett komplement till livsmedelsbutikernas försäljning.

Det finns ett antal olika sätt att odla stadsnära. Den första typen av odling är trädgårdsodling, och den vanligaste, i den räknas den privata trädgården men även odlingen som sker i kommunens parker. En annan form som är vanlig i Nyköping med omnejd är tillsammansodling något som ofta sker vid kolonilotter. Bortsett från dessa två former finns även inomhusodling som också kallas för vertikal odling och sedan finns det även en form av gerillaodling där personer planterar växter utan tillåtelse. 

– Eftersom stadsodling kan vara så många olika saker varierar nyttan. För en del är det skönt att röra på sig utomhus, för en del är det socialt att träffas kring odling. I till exempel Kuba är det mycket viktigt för matförsörjningen. Med guerilla odling kan det vara en spänning i att ifrågasätta vem som får bestämma över de gemensamma utrymmena som kollektivet/samhället äger och förvaltar, säger Tora Råberg, forskare vid Rise. 

Både Nyköping och Oxelösund har odlingsbara ytor där privatpersoner kan ägna sig åt stadsodling. För att kunna odla på de avsatta markerna som finns i närheten av ån behöver man bilda en förening. Enligt Pat Radestedt, som tagit fram stadsodlingsmodellen för Nyköpings kommun, har det att göra med att kommunen behöver ha en person som de kan vända sig till och den personen har också ett ansvar för odlingen.

Enligt Tora Råberg kan en stadsodling bidra med kunskap över hur man kan försörja ett samhälle vid en krissituation samtidigt som man kan bygga upp ett fröförråd. 

– Vid en kris löper du stor risk att  folk tar dina grönsaker som odlas i parken, säger hon.

Det gör att kommunen behöver ha en fungerade handlingsplan där man kan förutse och hantera den här typen av situationer. 

För att få störst avkastning på det som odlas bör man odla långt ned i näringskedjan till exempel bondböna, potatis och andra former av kål. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!