Hälsa i fokus när äldredag firades på Träffen

På tisdagen bjöds pensionärerna in till Träffen för att fira FN:s äldredag. Flera föreläsningar och utställare hade hälsotema.

Göran Garpås och Ove Hedström från Nyköping och Oxelösunds Strokeförening var en av utställarna när FN:s äldredag firades på Träffen.

Göran Garpås och Ove Hedström från Nyköping och Oxelösunds Strokeförening var en av utställarna när FN:s äldredag firades på Träffen.

Foto: Jimmy Persson

Nyköpings kommun2019-10-01 17:11

I slutet av 1990 instiftades den internationella äldredagen av FN. Medlemsländerna förutsåg att antalet äldre personer runt om i världen med tiden skulle öka och därmed utgöra en allt större del av befolkningen. 

På tisdagen firade många av de äldre i Nyköping dagen på Träffen. Ett 30-tal utställare och en handfull olika föreläsningar fanns möjlighet att ta del av. För den som ville ha en kopp kaffe och nybakat fikabröd gick även det bra. 

Vid ett av utställarborden satt Ove Hedström och Göran Garpås från Nyköping och Oxelösunds Strokeförening. De berättade att deras förening erbjuder program med traditionell gymnastik och vattengymnastik. De såg deltagandet på äldremässan som ett viktigt initiativ.

– Under dagen ska vi försöka ragga lite nya pensionärer till vår verksamhet. Vi får hoppas att det kommer in några anmälningar till våra aktiviteter. Vi gör väldigt mycket i vår förening, men vi har varit lite för anonyma tidigare. Därför är vi på plats i dag, sa Ove Hedström, ordförande. 

Hans fru drabbades av en stroke för 19 år sedan. I och med det valde han att själv engagera sig i frågan. 

– Även om antalet insjuknade har minskat så kryper det här ned i åldrarna. Stress är en stor anledning till varför det ser ut som det gör, sa Ove Hedström. 

En av de som besökte mässan var Airi Ginstmark. Maken ville inte följa med, men själv såg hon fram emot en dag tillsammans med likasinnade. Hon har tidigare varit med och ställt ut, men den här gången blev det i egenskap av besökare. 

– I dag ska jag lyssna på föreläsningen om läkemedel och sedan höra min kamrat Barbro Westerholm berätta om våra äldres livsvillkor. Det här är en jättebra dag där man får möjlighet att lära sig nya saker. Det är viktigt att man hänger med i utvecklingen, sa Airi Ginstmark innan hon försvann in till föreläsningssalen. 

Den var så gott som fullsatt när den första föreläsningen drog igång. Apotekaren Rim Alfarra berättade att allt fler äldre använder läkemedel och att det därför finns viktiga saker att ha i åtanke. En av dem var att felanvändning kan bero på att patienten har många olika mediciner att hålla koll på. 

Men hon berättade också att det sker förändringar i kroppen när man blir äldre. Det innebär att ta upp, fördela, bryta ner och utsöndra läkemedel inte fungerar på samma sätt som när man var yngre.

Under den första föreläsningen berättade apotekaren Rim Alfarra om hur läkemedel påverkar de äldre.
Under den första föreläsningen berättade apotekaren Rim Alfarra om hur läkemedel påverkar de äldre.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!