HÀr fÄr barnen hjÀlp med lÀxlÀsning

Sunlight hotell arrangerar lÀxlÀsning för elever i högstadiet varje onsdag. Under hösten har initiativet fÄtt genomslag och runt 30 elever brukar delta varje gÄng.

Birgitta Schönn hjÀlpte Melvin Eriksson och Adam Nordenskjöld med uppgifter i idrott.

Birgitta Schönn hjÀlpte Melvin Eriksson och Adam Nordenskjöld med uppgifter i idrott.

Foto: Amanda Ekblad

Nyköpings kommun2019-11-25 11:24

Jonas Svanberg som Ă€r VD för Sunlight berĂ€ttar om deras satsning som heter Sunlight i SamhĂ€llet. 

– Förra Ă„ret sĂ„ stĂ€llde vi oss frĂ„gan, varför vi vĂ€ljer att skĂ€nka pengar till en anonym organisation dĂ€r vi inte kan styra effekten av vĂ„r insats. DĂ„ kom jag och min fru pĂ„ att vi ska helt och hĂ„llet inrikta samhĂ€llsinsats i staden dĂ€r vi bor och försöka göra skillnad, sĂ€ger Jonas Svanberg. 

Fem lĂ€rare stĂ€ller upp och hjĂ€lper högstadieelever med lĂ€xlĂ€sning varje onsdag. En av lĂ€rarna Ă€r Lennart Castegren som har jobbat som speciallĂ€rare i mĂ„nga Ă„r pĂ„ BorgmĂ€starhagsskolan, men nu Ă€r pensionĂ€r. 

– Det passar jĂ€ttebra med att ha det en gĂ„ng i veckan. Jag trivs vĂ€ldigt bra, man kĂ€nner sig behövd. Det Ă€r svĂ„righeten med att bli pensionĂ€r, man Ă€r liksom förbrukad och dĂ„ kĂ€nns det bra att vara hĂ€r, sĂ€ger Lennart Castegren. 

I början var det svĂ„rt att nĂ„ ut till barnen och fĂ„ de att besöka lĂ€xlĂ€sningen men under hösten har det blivit vĂ€lbesökt med mellan 30-40 elever varje gĂ„ng. De Ă€mnen som lĂ€rarna hjĂ€lper till med mest Ă€r svenska, matte, NO och SO.  

–Fröet till den hĂ€r idĂ©en kom för att vi kĂ€nner att alla barn har inte samma förutsĂ€ttningar att kunna prestera i skolan. DĂ„ kan vi försöka hjĂ€lpa till sĂ„ att de fĂ„r hjĂ€lp med sina studier och har nĂ„gon att vĂ€nda sig till. VĂ„r ambition Ă€r inte att det ska sluta hĂ€r utan vi vill ju nĂ„ ut till fler. Vi vill ju gĂ€rna att de som har ett behov av att fĂ„ hjĂ€lp att uppnĂ„ kunskapsmĂ„len hittar hit, sĂ€ger Jonas Svanberg. 

Majoriteten av ungdomarna som besöker lĂ€xlĂ€sningen gĂ„r pĂ„ Nyköpings Enskilda Grundskola men det finns ocksĂ„ nĂ„gra frĂ„n Nyköpings Högstadium. Under eftermiddagarna bjuder Sunlight hotell pĂ„ mellanmĂ„l i form av smoothies, juice och smörgĂ„sar. 

Tre elever som brukar besöka lĂ€xhjĂ€lpen Ă€r Ludvig och Rasmus Öberg frĂ„n Nyköpings Enskilda Grundskola och Axel Björnberg FĂ€rdig frĂ„n Nyköpings Högstadium. 

– Vi tyckte det lĂ€t kul att komma hit och plugga och ha lĂ€rare som hjĂ€lper till med lĂ€xorna, berĂ€ttar Ludvig.

– Det Ă€r roligt, man trĂ€ffar personer man kan snacka med och man fĂ„r klart lĂ€xor samtidigt, fyller Rasmus Öberg i. 

I samma lokal sitter Elin Johansson och Elin Karlsson som passade pĂ„ att delta i lĂ€xlĂ€sningen. 

– Jag ska plugga till hemkunskapsprov och lite tyska, sĂ€ger Elin Johansson.

– Jag jobbar med en skrivuppgift i NO om rymden, sĂ€ger Elin Karlsson 

PÄ varje lÀxlÀsning finns det smörgÄsar och smoothies för den som Àr hungrig.
PÄ varje lÀxlÀsning finns det smörgÄsar och smoothies för den som Àr hungrig.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!