Hårdare krav för att få specialmat i skolan

En femtedel av Nyköpings elever har specialkost. Nu presenteras nya riktlinjer för hela landet. I fortsättningen kan intyg krävas.

 Marianne Backrud-Hagberg, verksamhetschef för Måltidservice, berättar att 20 procent av eleverna i kommunen har specialkost. Nu skärps kraven.

Marianne Backrud-Hagberg, verksamhetschef för Måltidservice, berättar att 20 procent av eleverna i kommunen har specialkost. Nu skärps kraven.

Foto: Carolin Ericson

Nyköpings kommun2020-02-16 07:09

– Jag tycker det är mycket bra att det har kommit nationella rekommendationer som vi kan förhålla oss till, det är efterlängtat, säger Marianne Backrud-Hagberg. 

Hon är verksamhetschef för kommunala Måltidsservice och ordförande för den rikstäckande branschorganisationen Kost och Näring, som har tagit fram riktlinjer för specialkost i skolan över hela landet.

SN har tidigare berättat att kommunen, genom Måltidsservice, tar över skolmaten i Nyköping efter Sodexo. Det sker från och med den 17 februari. Sammanlagt handlar det om cirka 10 000 skolluncher per dag. 

– Just nu äter 20 procent av alla elever på Nyköpings kommunala skolor och förskolor specialkost. Dessutom har många pedagoger också specialkost, det är något vi kommer att se över och tajta till så fort vi tar över skolmaten, säger Marianne. 

För de pedagoger på förskolan som fortfarande vill ha specialkost kommer det framöver krävas att de kan visa upp ett läkarintyg eller medicinskt intyg.

– Utan intyg kommer kommunen inte stå och laga extra specialmat till pedagogerna. Vill en pedagog exempelvis äta komjölksproteinfritt får hon eller han det om ett barn på förskolan har samma kost, förklarar hon.

Att Kost och Närings riktlinjer om specialkost presenteras dagarna innan Måltidservice tar över är en ren tillfällighet, enligt Marianne som alltså är dels verksamhetschef för Måltidsservice och ordförande för Kost och Näring. Hon erkänner att det kommer väldigt lägligt.

– Det här har varit en het fråga på våra möten i styrelsen och ett stort problem. Så vi beslutade att jobba fram gemensamma rekommendationer för hela landet. Arbetsgruppen har hållit på med det i flera år och nu är det äntligen klart.

Vilka kommer fortsatt att få specialkost? 

– Det här handlar inte om att någon som har behov eller har allergier inte ska få specialkost. Alla de ska fortsatt få det. Det vi ska komma ifrån är "det här tycker inte jag om", de personer kommer inte längre få det.

– Vegetariskt räknar vi definitivt inte heller som specialkost. Många kommuner talar om att kost minus fläsk är ett problem, men det håller inte vi i kommunen med om. Vi erbjuder alltid vegetariskt.

Hur stora kostnaderna för specialkost i kommunen är tycker Marianne är svårt att svara på. 

 – Vi har inte tagit över verksamheten i Nyköping än så det är svårt att säga. Men det är kostnadskrävande för det kräver mycket mer personal.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!