4 april 2018. Det är mycket trafik i centrala Nyköping och en kvinnlig bilist färdas på Järnvägsgatan i riktning mot Hamnvägen. När föraren är i höjd med Vipsgrillen kör en annan bilist ut från Västra Kvarngatan och fordonen krockar. Kvinnans bil far in i ett staket och hon bryter armen i kollisionen. Efter operation visade sig skadan vara svårläkt och hon riskerar en bestående funktionsnedsättning.
1 november samma år dömdes den andra föraren, en man i 45-årsåldern, till dagsböter för vållande till kroppsskada. Under rättegången ville den åtalade 45-åringen själv ställa frågor till målsägaren, men det satte Nyköpings tingsrätt stopp för - på grund av tidsnöd och eftersom den åtalades frågor inte ansågs tillföra utredningen något.
– Det lät väldigt förvånande, så jag beställde inspelningen från huvudförhandlingen och hörde att det stämde. Jag har aldrig haft någon klient som råkat ut för det tidigare, säger mannens försvarare Ingemar Jeanlo, som själv inte var på plats under rättegången.
– Det är en grundläggande rättighet som tilltalad i brottmål, att få ställa frågor till målsägare och vittnen, fortsätter Jeanlo.
För att ett mindre allvarligt brottmål som detta ska tas upp i hovrätten krävs ofta ett så kallat prövningstillstånd. Eftersom hans klient stoppades från att ställa frågor i tingsrätten utgick Ingemar Jeanlo från att Svea hovrätt skulle meddela prövningstillstånd, så blev det dock inte.
Hovrättens beslut överklagades till Högsta domstolen som däremot gör en helt annan bedömning. Att Nyköpings tingsrätt inte lät den åtalade ställa frågor var "ett grovt rättegångsfel som kan antas ha inverkat på utgången i målet.", anser HD som därför beslutar att ge prövningstillstånd.
– Jag kommer kräva att det här ska tillbaka ner till Nyköpings tingsrätt och att rättegången görs om helt och hållet eftersom min klient inte fick en rättvis prövning där, säger Ingemar Jeanlo, som tycker att HD:s beslut visar att rättsväsendet fungerar:
– Det spelar ingen roll om det är ett grovt brottmål eller utifrån sett bagatellartat mål, det känns bra att HD anser att det är viktigt att åtalade får en rättvis prövning.
Magnus Widebeck, lagman i Nyköpings tingsrätt, svarar via mejl till SN:
"Detta avgörande tydliggör ytterligare att det är viktigt att den tilltalade inom vida ramar får ställa de frågor som den tilltalade önskar till målsäganden".