– Bilarna är alldeles för låga, man får vrida kroppen halvt ur led för att få på sig bältet. Sätena är skålade, så det är ett himla jobb att komma upp och ner, säger Annicka Karlsson.
Hon är en av de trettio som jobbar på hemtjänstens nattpatrull. I åratal har personalen klagat på att de åldrande bilarna har varit för små.
– Men nu har det blivit ännu värre, vi skulle ju inte få de här låga och anskrämliga bilarna, säger Annicka Karlsson och tittar besviket på Toyotorna på hemtjänstens garageplats.
I samma garage står Räddningstjänstens bilar. De är över en decimeter högre, vilket gör att man tar ett steg rakt ut ur bilen istället för att klättra upp ur den, berättar hon.
– Det är vedervärdigt, det tär nåt otroligt på kroppen, korsryggen, nacke, axlar. Vi kliver i och ur de här femtio gånger per natt, säger hon.
Under 2019 gjordes 242 tillbud inom hemtjänsten på grund av arbetsmiljön. Det är fler än under 2017 och 2018 – tillsammans. En stor anledning är de nya bilarna, som skadar personalen fysiskt under en natts arbete, berättar Annicka Karlsson.
– Det är jobbigt överlag att jobba natt och så ska vi dessutom ha bilar som jobbar emot oss i stället för att hjälpa oss, säger Annicka Karlsson.
Hon tycker att det är orättvist att mansdominerade förvaltningar som Tekniska eller Räddningstjänst får ergonomiska bilar medan den kvinnodominerade nattpatrullen får bilar som inte är anpassade efter arbetet. Upplevd ojämställdhet mellan könen är viktigt för att man ska må bra på jobbet, och ett fokusområde som kommunerna behöver jobba med enligt Arbetsmiljöverket.
– Det är skitbra för karlarnas del men det säger nåt om hur kommunen funkar, säger Annicka Karlsson.
Hemtjänstchefen Kristina Silverarfve, chef för hemtjänstens nattpatrull i Nyköping, hoppas på att se en lösning på orättvisan. Det duger inte att personalen känner sig orättvist behandlad på grund av sin könstillhörighet, säger hon.
– Det är inte acceptabelt, vi har ju en jämställdhetspolicy vi måste förhålla oss till, säger hon.
Hon hade beställt ergonomiska bilar redan 2018. Men av någon anledning fick de en annan bil istället. Nu hoppas hon att bilarna byts ut.
– Vi ska ha möte nästa vecka redan, då hoppas jag att vi får ergonomiskt riktiga bilar. De får ju ont i knän, rygg och axlar av alla vridmomenten, säger Kristina Silverarfve.