Hon har tvingats ha tandvärk i flera veckor

Birgitta Nynäs har varit på flera besök på Folktandvården, men det har inte hjälpt. Hon är kritisk mot hur hon har behandlats.

Birgitta Nynäs har haft tandvärk i omkring tre veckor. Ännu har problemen inte löst sig.

Birgitta Nynäs har haft tandvärk i omkring tre veckor. Ännu har problemen inte löst sig.

Foto: Jimmy Persson

Nyköpings kommun2019-09-29 08:00

På torsdagskvällen den 5 september fick Birgitta Nynäs tandvärk. På fredagen fick hon komma till en tandläkare för att laga tanden provisoriskt. På lördagen kom nästa smäll. Då började tanden i överkäken värka. 

– När jag ringde var klockan efter 12 på förmiddagen och då var tandläkarjouren stängd. På söndagen fick jag åka till Oxelösund. Det slutade med att det blev 7 000 gånger värre, säger Birgitta Nynäs. 

Efter det har hon haft tandvärk i omkring tre veckor. Vid flera tillfällen har hon varit på Folktandvården Nyckeln i Nyköping. De har gjort rent runt tanden, gett henne värktabletter och antibiotika – men det har inte hjälpt. 

– Eftersom jag äter blodförtunnande är det svårt att dra ut tänderna. Därför hade jag velat fått en tid direkt till specialisttandvården Åsidan när de märkte att den andra behandlingen inte hjälpte. Men det fick jag inte. Svaret jag fick var att det inte fanns några lediga tider, säger Birgitta Nynäs. 

Hon anser att det är flera saker som inte fungerar inom tandvården. Dels att det bara finns akuttider under två timmar på helgerna, dels att hon blivit tillsagd att äta morfin under en lång period. 

– De skrev ut morfin som de tyckte att jag skulle äta i flera veckor trots att det är beroendeframkallande. Men det jag är mest kritisk mot är att jag ska få vänta till den 2 oktober innan jag får komma till specialisttandvården. Det är jobbigt att ha så ont när man ska hålla på och strida. 

Birgitta Nynäs har även Crohns sjukdom, vilket orsakar inflammation i mag-tarmkanalen. För detta äter hon medicin som i sin tur leder till muntorrhet. Därför är hennes tänder i sämre skick än för en person som inte har samma besvär. 

– Då tycker jag att man ska få skyndsam hjälp. De förstår inte hur jävligt det här är, säger hon.

Ulrika Sjöblom är klinikchef på Folktandvården Nyckeln. Hon vill inte svara på våra frågor, utan hänvisar till en annan av bolagets chefer. Han har däremot inte tid att prata med oss innan publicering. 

På specialisttandvården Åsidan är Bodil Linde Olsson klinikchef. Hon vill inte uttala sig i det enskilda fallet, men säger att allmäntandvården ska ha den kompetens som behövs för att hantera när en patient har blödningsrisk. 

– Men för de som har svåra medicinska skäl och till exempel ska göra en akut hjärtoperation eller behandlas med cellgifter – har vi en remisstid på en vecka, säger Bodil Linde Olsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!