Hotell-vd:n ger sin syn på härbärget

Tell Mellander ger sig in i debatten om härbärgets placering och är kritisk till att Stadsmissionen och kommunen inte fört någon dialog med näringslivet.  – Jag är förvånad över att man stoppat huvudet i sanden och bara kört på, säger han.

-Jag är besviken på att Stadsmissionen och kommunen inte fört någon dialog med näringslivet, säger Tell Mellander, VD Scandic Stora Hotellet.

-Jag är besviken på att Stadsmissionen och kommunen inte fört någon dialog med näringslivet, säger Tell Mellander, VD Scandic Stora Hotellet.

Foto: Carolin Ericson

Nyköpings kommun2019-11-25 20:25

Härbärgets placering i gamla Grandlokalen är alltjämt en het potatis. 

– Det kom som en överraskning för oss att Stadsmissionen skulle etablera där. I det här fallet har dialogen mellan Stadsmissionen, kommunen och näringslivet uteblivit helt och hållet eftersom man visste att det var en känslig fråga men jag är förvånad över att man stoppat huvudet i sanden och bara kört på, säger han. 

–  Vi vill vara med och påverka utvecklingen av vår stad och det gör vi genom att vara med och finanserna NYSAM tillsammans med kommunen. Där har vi erfarenhet av en positiv dialog, här känns det inte som NYSAM har varit delaktig, säger han.  

Mellander säger att hotellet själva bedrivit verksamhet i lokalen på Brunnsgatan 35 i 18 års tid och han tvivlar inte på att lokalen kan bli bra som härbärge men påpekar att det inte finns någon utemiljö. 

– Vi lämnade lokalen för 1,5 år sedan och sedan dess har den stått tom. Trots det har Stadsmissionen uppgett att det har varit svårt att få tag på en lokal, då slog det mig att det här kanske inte ens var en prioriterad lokal från början och att man helt enkelt bara tagit ett hastigt beslut. 

Du har besökt Stadsmissionens härbärge i Eskilstuna, när och varför gjorde du det?

–  Jag började undersöka om utemiljö inte var något viktigt vid Stadsmissionens andra verksamheter så jag åkte dit förra veckan.

Såg du några skillnader?

– Där är de lokaliserade i ett eget fantastiskt hus som är K-märkt intill ett grönområde och vatten i de centrala delarna. Här finns bara en trottoar att stå på. Varför kan Nyköping inte erbjuda något bättre? Men efter det mötet fick jag väldigt stor respekt för verksamheten som sådan, berättar han.  

Hur tror du placeringen kommer att påverka hotellverksamheten och andra näringsidkare i området?

– Jag tror inte det inte kommer påverka oss särskilt mycket för vi lever redan i en utsatt miljö. 

Renoveringen av lokalen på Brunnsgatan 35 är i full gång, hoppas du fortfarande på att Stadsmissionen och kommunen ska tänka om?

– Jag har varit med tillräckligt länge för att förstå att just med det här är det nog kört, men förhoppningsvis har man inte skrivit ett tjugoårigt avtal, så att man nästa gång kan se sig runt och hitta ett mänskligare alternativ för den här målgruppen. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!