Hotellkraschen: Nya siffror visar raset

Hotellen i Nyköping genomgår ett stålbad. Åtta av tio gäster har försvunnit, visar färsk statistik. "Vi insåg att det skulle bli tufft – det blev värre", säger en hotell-vd.

Som för alla andra hotell är det tuffa tider för Clarion. Receptionschef Åsa Björkman berättar att hotellet försöker skaffa nya intäkter, bland annat genom att hyra ut rummen som kontor.

Som för alla andra hotell är det tuffa tider för Clarion. Receptionschef Åsa Björkman berättar att hotellet försöker skaffa nya intäkter, bland annat genom att hyra ut rummen som kontor.

Foto: Roger Sundberg

Nyköpings kommun2020-04-14 06:22

Avbokningarna rasade in i samma ögonblick som regeringen förbjöd folksamlingar större än 500 personer. Innan beslutet var antalet gäster på stadens hotell ungefär lika högt som året innan. När beslutet kom – den 12 mars – drogs proppen ur, visar siffror från branschorganisationen Visita.

– Företag ställde in affärsresor, idrottsföreningar ställde in cuper och privatpersoner stannade hemma. Allt förändrades blixtsnabbt, berättar Johanna Hellström, vd på Clarion collection hotel kompaniet.

Nedgången slår mot alla hotell i Nyköping. Under andra halvan av mars brukar 50 till 70 procent av stadens hotellrum vara bokade. I år låg andelen bokade rum i stället på runt 10-20 procent, visar siffrorna.

En av de sämsta dagarna hittills inträffade 3 april. Den dagen förra året uppgick beläggningen till 69 procent – i år till 8,7 procent.

– Vi gjorde ett worst case scenario, men det var inte i närheten av hur det har blivit, berättar Johanna Hellström.

Marie Alexandersson, ägare till Blommenhof hotell, har samma erfarenhet.

– Vi har nog tappat 85 procent av våra gästnätter. Det är riktigt, riktigt tufft. 

De två hotellen har tvingats till korttidspermitteringar och varsel. På Blommenhof och Clarion är i stort sett all personal permitterad delar av arbetstiden och timanställda får inga nya tider.

Marie Alexandersson och Johanna Hellström är överens om att staten måste gå in med fler stödåtgärder för att lindra effekterna av det stålbad som besöksnäringen genomgår.

– Vi ingår i en norsk kedja. Våra systerhotell i Norge har inte tvingats varsla i alls samma omfattning eftersom att där kan man permittera på 100 procent. Det kunde vi pröva i Sverige också, säger Johanna Hellström.

Det finns även ytterligare stödåtgärder att ta till lokalt, anser hon.

– Kanske kunde man pröva att ha rabatterade bokningspriser på Rosvallas anläggningar till hösten. Det skulle ge hela besöksnäringen en kickstart när det här är över.

Situationen är pressad för alla hotell i Nyköping men både Blommenhof och Clarion räknar med att klara sig ur krisen. Blommenhof har genom åren byggt upp en viss buffert och Clarion ingår i en stark kedja som reagerade snabbt på nedgången.

I landet som helhet har 26 hotell tvingats stänga sedan coronautbrottet och 26 000 personer har varslats om uppsägning, enligt Visita.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!