Hunden Cissa attackerades av en "kamphund"

Hunden Cissa attackeras av en okänd hund i centrala Nyköping. Skadorna blev så allvarliga att hon kunde dött och operation fick göras hos veterinär i Stockholm.

Margret Lindbolm brukar cykla med Cissa varje dag.

Margret Lindbolm brukar cykla med Cissa varje dag.

Foto: Amanda Ekblad

Nyköpings kommun2019-10-16 18:19

Dvärgpinschern Cissa blev i torsdags biten av en främmande hund. Det var när matte Margret Lindblom stannade för att prata med en väninna och hennes hund som olyckan skedde mellan Västra Storgatan och Fruängsgatan.  

– Jag stannade och pratade en stund och jag märkte inte att en person kom med sin hund på andra sidan vägen. Men jag kände att någonting hände och när jag vänder mig om ser jag att kvinnan som håller sin hund i kopplet faller och hunden är på väg mot oss. Jag stod närmast med Cissa och hunden gick efter den hund som stod närmast, berättar Margret Lindblom. 

Den andra hunden tror Margret Lindblom var en Staffordshire bullterrier som även är en av raserna som brukar kallas för "kamphund". De som brukar kallas för kamphundar är raser som tidigare har avlats till att slåss men som nu istället avlas till sällskapshundar. När hunden skulle gå till attack mot Cissa valde Margret Lindblom att släppa kopplet så att hunden skulle ha chans att springa därifrån. 

– Jag släppte kopplet för jag tänkte tar hunden Cissa här då är det kört. Cissa tog till flykten direkt så hon sprang och hunden efter.

Cissa sprang in i ett garage men när hon krupit under en bil så fastnade kopplet. Den andra hunden högg då tag i hennes hals. 

 – Jag försökte bända upp munnen på hunden. Jag tänkte att jag måste ta av halsbandet så att det inte stryper henne. Jag lyckades få av Cissa halsbandet och satte det över nosen och läppen på den andra hunden och drog till och då släppte hunden.

När händelsen var slut var Margret Lindbloms enda tanke att se vilka skador Cissa hade. Hon glömde därför att ta namn på kvinnan och kvinnas son som var den som ägde hunden. Händelsen är polisanmäld. Margrets Lindbloms väninna körde sedan henne och Cissa till en veterinär i Nyköping. De blev remitterade till Stockholm där det blev operation.

–  Hon har haft sån tur så att det inte är sant eftersom hon kunde ha varit död. Cissa mår otroligt bra med tanke på skadorna.Jag tror att hon har klarat sig bra just för att hon är i så god kondition. 

Margaret Lindblom vill att fler ska ha koll på sina hundar även utan koppel. 

– Koppel är inte någon garanti. Den här rasen är avlad för att slåss och det är ju inte hundens fel utan det är de som hanterar hunden. De måste vara ännu duktigare på att lära sina hundar. 

Under tisdagen togs rören på Cissa hals bort hos veterinären.
Under tisdagen togs rören på Cissa hals bort hos veterinären.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!