Hundratals demonstrerade för klimatet

Efter ett drygt år av protester fick skoleleverna som strejkat för klimatet stöd av företag och organisationer i Nyköping.

Drygt 150 personer samlades vid stadshustrappan för att visa sitt stöd för klimatet.

Drygt 150 personer samlades vid stadshustrappan för att visa sitt stöd för klimatet.

Foto: Linus Nilsson

Nyköpings kommun2019-09-27 16:22

Vid halv tolvtiden på fredag hade 60-70 personer samlats vid stadhustrappan i Nyköping för att strejka för klimatet. En siffra som skulle komma att stiga till det dubbla efter en dryg halvtimme. 

Tre elever som visade sitt stöd för klimatet med egengjorda plakat var Nicoya Skog, Ester Mellberg och Leia Listrand. 

– Jag är här för att ingenting händer. De vuxna säger att jorden kanske inte går under men den gör det, säger Leia Listrand.

Under ett flertal tillfällen under det gångna året har ett flertal skolelever genomfört liknande aktioner i Nyköping men denna gång fick skoleleverna uppslutning av ett 30-tal företag och organisationer. 

Det var många som tog chansen att göra sin röst hörd från stadshustrappan. Förutom artisten James Hollingworth som brände av ett par låtar innan han drog vidare till nästa demonstration tog Karin Eckerdahl, från Svenska kyrkan, till orda och berättade hur inspirerats av sin dotters engagemang i klimatfrågan.

Stundtals skulle det även komma att bli folkfest stämning som när en stor uppblåsbar jordglob började vandra mellan deltagarna under Hollingworths framträdande av "Älgarna demonstrerar". 

En av företagarna som tagit en längre lunch under fredagen för att delta vid demonstrationen var Mikael Le Boon och han var en av flera med uppmanande budskap. Förmaningarna gick ut till de större fackförbunden att ansluta sig i klimatkampen samt att organisera sig och hjälpa till att bedriva påverkansarbete mot de kommunala politikerna.

Plakat och slagord förde fram skolelevernas önskan på förändring.
Plakat och slagord förde fram skolelevernas önskan på förändring.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!