För 14 år sedan fick Nyköpingsbon Huong Nikkilä, 62, bröstcancer. Tumören opererades bort och behandling med olika läkemedel påbörjades. Efter flera år som friskförklarad upptäcktes år 2015 att cancern hade kommit tillbaka och spridit sig till en lymfkörtel. År 2016 blev hon återigen friskförklarad och kunde återgå till arbetet som undersköterska.
När ytterligare ett år hade gått, i juni 2017, märke Huong på nytt att något inte stod rätt till. Hon fick liknande symptom som hon hade haft vid tidigare tillfällen. Det innebar svettningar på natten och ont i magen. Vid ett tillfälle svimmade hon i hemmet, varpå hon fick uppsöka akuten på Nyköpings lasarett. Där konstaterades ett lågt blodvärde, varpå hon hänvisades till Vårdcentralen Ekensberg för vidare utredning.
Med tanke på hennes tidigare cancerdiagnoser sökte hon sig också till onkologen i Eskilstuna. Men eftersom det inte var konstaterat att hon drabbats av cancer på nytt fick hon således ingen hjälp där.
Utredningen fortsatte därför på Vårdcentralen Ekensberg samtidigt som hon också fick allt ondare i ryggen.
– De tog prover och sa att mitt låga blodvärde berodde på att jag var från Asien, säger Huong.
Efter visst tjat beviljades hon en röntgenundersökning av skelettet.
Några månader senare, i oktober 2017 var hon på ett nytt besök hos läkaren på vårdcentralen, men han meddelade aldrig röntgenresultatet. I journalen skrev han dock att det inte syntes några säkra metastasförändringar. Hon fick rådet att börja med sjukgymnastik för ländryggen samt att sluta dricka kaffe. I december samma år uppgav Huong att hon hade ont i skelettet.
I slutet av februari 2018 fick hon dessutom utstrålningssmärtor. På nytt sökte hon vård hos sin läkare på Vårdcentralen Ekensberg. Där konstaterade han att Huong hade diskbråck, något som senare visade sig vara felaktigt. I samband med diagnosen fick hon en ny remiss till radiologen.
När 2019 hade inletts kom beskedet som vände upp och ned på hennes liv.
– Röntgen visade att jag hade fått metastaserad bröstcancer. Sjukdomen hade spridit sig till skelettet och levern, säger Huong.
I mars konstaterade en läkare på onkologen i Eskilstuna att röntgen som gjordes 2017 redan då visade att hon fått metastaser i kroppen. I journalen som tidningen tagit del av skrev han: "Genomförde skelettscintigrafi 2017 som visar tydligt upptag höger clavikel". Trots det upptäcktes inte cancern av läkaren på vårdcentralen.
– Chefen på vårdcentralen förklarade att anledningen till missen var att röntgenbilderna var otydliga. Men gåtan är då hur läkaren på onkologen kunde se att cancern syntes, säger Huong.
Metastaserad bröstcancer är en livshotande sjukdom som inte går att bota. Med anledning av det har hon fått bromsmedicin. Något svar på hur lång tid hon har kvar att leva finns inte.
– Det kan handla om dagar, månader eller år. Livet kan ta slut när som helst. Jag är ledsen och besviken när det sägs att Sverige har världens bästa vård, samtidigt som vårdcentralen inte ens kan erkänna att de har gjort ett stort fel. Anledningen till att jag berättar min historia är för att jag inte vill att det ska hända någon annan, säger Huong uppgivet.
Gustaf Nälser är verksamhetschef på Vårdcentralen Ekensberg. Han uppger att en internutredning pågår, men vill inte kommentera det enskilda fallet förrän utredningen är färdig.