Inga misstänkta efter heilande på Kuggnäs

Flera personer gjorde nazisthälsningar på sommarens musikfestival på motorgården Kuggnäs. Men polisen har inga misstänkta. "Vi har inte identifierat någon", säger polischef Johan Levin.

Vid tidigare Kuggnäsfestivaler har polisen tagit upp flera anmälningar om hets mot folkgrupp.

Vid tidigare Kuggnäsfestivaler har polisen tagit upp flera anmälningar om hets mot folkgrupp.

Foto: Södermanlands Nyheter

Nyköpings kommun2019-10-11 17:13

Den antirasistiska tidningen Expo avslöjade i sitt senaste nummer att publik och bandmedlemmar heilade och skrek nazistiska slagord under festivalen. Lagbrotten dokumenterades i text och tydliga bilder. Även SN publicerade bilder från händelserna, men då med maskerade ansikten på personerna som sträcker sina armar i nazisthälsning.

Hitlerhälsningen kan anses som en brott i enlighet med lagen om hets mot folkgrupp om hälsningen görs i en större offentlig skara. 

Polisen har inga misstänkta efter Kuggnäsfestivalen och Johan Levin har inte heller sett de omaskade bilderna.

– Jag har ingen anledning att ifrågasätta de publicerade uppgifterna men vi måste identifiera personer för att kunna knyta dem till brott, säger han.

Historiskt finns både friande och fällande domar efter utredningar om heilande deltagare på Kuggnäsfestivalen. Anmälningarna har gjorts av såväl arrangörer och ordningsvakter som publik. En person som fångades på en stillbild, till synes med handen sträckt i en Hitlerhälsning, åtalades i början av 2000-talet men friades i Nyköpings tingsrätt. Försvarsadvokaten argumenterade att en stillbild aldrig med säkerhet kan beskriva ett pågående skeende och exemplifierade med en bild av kungen där han sträcker upp armen på ett liknande sätt. 

Johan Levin säger att kraven kommer att skärpas på arrangörerna om de begär tillstånd för en liknande festival nästa år. De ska då åläggas att ha ordningsvakter, godkända av polisen.

Karta: Kuggnäs Motorgård
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!