Ingen Gretaeffekt hos företagen

2019 är året då miljön varit i fokus mer än andra frågor trots det har miljön förlorat i betydelse när företag gör sina inköp.

Det finns ett intresse att bli mer klimatsmarta hos Nyköpings företag.

Det finns ett intresse att bli mer klimatsmarta hos Nyköpings företag.

Foto: Mikael Strand

Nyköpings kommun2020-01-07 07:11

En undersökning genomförd av Demoskop på uppdrag av PS Auction så visar att varannan anställd i det privata näringslivet upplever att arbetsgivaren under 2019 blivit mer medveten om värdet av återanvändning. 

Undersökningen visar att 49 procent av de anställda i det privata näringslivet blivit något eller mer medveten om återanvändning. Däremot har de nya insikterna haft svårt att slå igenom hos företagens inköpsavdelningar. 

– Det stämmer med våra erfarenheter. Klimatdebatten, med starka opinionsbildare som Greta Thunberg, har förändrat många av våra företagskunders inställning till konsumtion. Men fler borde gå från tanke till handling, säger Per Henriksson, vd för PS Auction. 

I Nyköping har det påbörjats en dialog med ett flertal företag i området om att de ska sträva efter att minska sina koldioxidutsläpp med hälften under en tioårsperiod.  

– Det är ännu i ett tidigt stadium men vid den inledande kontakten, under hösten, med företagen är det många som ställt sig positiva, säger Karin Sundby, hållbarhetsprofil i Nyköping och en av initiativtagarna.  

Inspirationen till den föreslagna utsläppsminskningen kommer från ett antal forskare, bland annat svenske Johan Rockström, som argumenterat för att införa en koldioxidkarta där alla ska kunna kartlägga och därefter minska sina koldioxidutsläpp. Den kraftiga reduceringen behövs enligt forskarna för att den globala temperaturen inte ska nå 1,5 graders målet som finns uppsatt i Parisavtalet. 

Däremot tyder Demoskops undersökning på att det finns en negativ trend för miljön när det kommer till beslut gällande inköp. 43 procent uppger att miljömedvetande och samhällsansvar (CSR/corporate social responsibility) är en ganska eller mycket viktig del av beslutet. Det är fem procentenheter lägre än vid en liknande mätning som gjordes för två år sedan. 

– Vi ser en kraftigt ökad efterfrågan bland våra kunder på att sälja och köpa begagnad utrustning. Men i ett större samhällsperspektiv behöver företag konsumera mer genomtänkt och ta ökat ansvar för hur varor säljs, köps, transporteras och används, säger Per Henriksson.

Enligt Karin Sundby så finns det en vilja till omställning hos de mindre företagen i området men att man behöver kompetens och stöd för att kunna ta nästa steg.

I Demoskops enkät deltog 1 151 personer, varav 883 har inflytande över beslut om inköp av utrustning till svenska företag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!