Köpstoppet inom skolan i kommunen drabbar återigen elever. Den här gången är det skridskoåkningen som ryker för eleverna på Bryngelstorpsskolan. SN kontaktar skolans idrottslärare Annelie Zetterström som är hon besviken.
– I år kommer vi tyvärr inte att kunna gå till Rosvalla och åka skridskor. Det är köpstopp och vi måste betala 1400 kr per timme till kommunen för ishyran, så av den anledningen blir det inte av, säger hon.
Zetterström har arbetat som idrottslärare i 33 år och det här första året hon inte får ta med eleverna till isbanan.
– Jag tycker att alla elever ska ha rätt att få lära sig att cykla, åka skridskor och simma för alla har inte samma förutsättningar på fritiden, säger hon.
Zetterström berättar att för några år sedan började kommunen fakturera kommunala skolor för att det skulle bli likvärdig skola för privata- och kommunala skolor.
–Nu får vi som kommunal skola dra in på ishyran, säger hon.
Marie Skeppstedt är rektor på Vittra Kungshagen, där påverkas man inte av köpstoppet.
– Skridskoåkning på Rosvalla har varit en del av vår undervisning under många år och det kommer vi fortsätta med. Vi tycker det är ett bra tillfälle att få testa på skridskor och bredda sina erfarenheter av vinteraktiviteter, säger Skeppstedt.
Skridskoåkning är inte ett kunskapskrav i skolan men enligt kursplanen i Idrott och hälsa för elever i årskurs 4-6 står det bland annat att: "Kulturella och geografiska förhållanden i närmiljön ska påverka och möjliggöra valet av fysiska aktiviteter" och att lektionerna ska innehålla "aktiviteter i skiftande natur- och utemiljöer under olika årstider".
Hur tänker du som idrottslärare om kursplanen?
– Rosvalla ligger i vår närmiljö, vi går eller cyklar dit. Jag älskar att lära barnen åka skridskor och tycker det är fysiskt bra aktivitet och som passar för årstiden, säger Zetterström.
BUN:s ordförande Anders Eriksson (C) säger att beslutet ligger utanför hans makt.
– Totalt behöver hela skolverksamheten hitta effektiviseringar på drygt 30 miljoner kronor under 2019. Att dra in på skridskoåkning som är både roligt och nyttigt, kan tyckas som en onödig åtgärd. Men när skolan måste prioritera, kan väl utebliven skridskoåkning vara en liten del som kan undvaras i ett pressat ekonomiskt läge, till förmån för resurser som har större betydelse för enskilda elevers möjlighet för kunskapsresultat. Men förhoppningsvis kan vi erbjuda det redan nästa år, säger han.