Kall advent gav försmak på julen

Första advent bjöd på såväl kyla som värme och marknader som kyrkomässor.

Julen tjuvstartade med ringdans i Stadsvakten. Folkdanslaget och Spelmansgillet tog täten.

Julen tjuvstartade med ringdans i Stadsvakten. Folkdanslaget och Spelmansgillet tog täten.

Foto: Marcus Langbrandt

Nyköpings kommun2019-12-01 18:00

– Nu får man ju julfeeling!

Inne i Stadsvakten bjöd Nyköpings hembygdsförening in till julstämning. Här tog man adventsfirandet ett steg längre, flyttade ut julgranen på golvet och så startade ringdansen under ledning av Folkdanslaget medan Spelmansgillet spelade. Plötsligt var det inte bara utställningarna som tilldrog sig besökarnas intresse och även om man inte deltog i dansen stod man gärna vid sidan och sjöng med i de traditionella, bekanta, julsångerna.

Just ordet advent hämtas annars från latinet och beskriver först och främst väntan på frälsarens ankomst och i kyrkan inleds härmed kyrkoåret redan före den tidpunkt man traditionellt firar Jesu födelse. Att advent håller greppet som en stark kristen helg inte bara bland vanliga kyrkobesökare märktes bland annat i Kiladalen, där gott om ledig plats saknades på såväl parkering som kyrkbänkar.

Kyrkoherde Carl-Johan Falk beskriver advent som en förberedelsetid.

– Det finns ett värde i att få vänta. "Faran" är att allt klumpas ihop nu, det är lite vår tids problem. Pepparkakorna trängs nästan med semlorna, så det finns ingen uppdelning, funderade kyrkoherde Carl-Johan Falk.

Lagom till adventshelgen hade den första snön varaktiga snön fallit och hjälpts på traven, även om det inte var några mängder. Men många marknadsbesökare, som trängdes mellan knallarna på såväl Stora torget och Bryggeriet och andra platser i det adventspyntade centrala Nyköping, vittnade ändå om att en starkare julkänsla hade infunnit sig tack vare ett för årstiden mer passande klimat.

De centrala delarna av Nyköping var utsmyckade från topp till tå inför adventsfestandet.
De centrala delarna av Nyköping var utsmyckade från topp till tå inför adventsfestandet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!