Knarksmugglare döms till fängelse

Han kom till Skavsta med två kilo cannabis och den ukrainske presidentens körkort i bagaget. Nu döms den 35-årige mannen till ett års fängelse.

Nyköpings kommun 12 november 2019 13:34

I slutet av september klev den 35-årige ukrainaren av planet från Barcelona. Han gick i den gröna filen "inget att deklarera". Där blev han uttagen för tullkontroll. 

Mannen hade med sig en större resväska, en ryggsäck och en liten svart handväska. På förfrågan sa han att resväskan inte var hans. Han hade fått den av en kvinna i Spanien och lovat ta den med sig till Stockholm mot 50 euro. Väskan skulle hämtas av en person vid busshållplatsen på Skavsta. Han tyckte inte att det var särskilt anmärkningsvärt. 

I resväskan låg drygt två kilo hårt pressad cannabis. 

Bland kreditkort och id-handlingar låg även ett körkort utställt på Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.  

– Det är på skämt. Man kan köpa det på marknader,  berättade den misstänkte smugglaren i polisförhören.

35-åringen har erkänt att han förde in narkotikan men nekar till brott eftersom han hävdar att resväskan inte var hans utan att han tagit den till Sverige på uppdrag av en okänd person. Han säger att han inte visste att det fanns cannabis i väskan. 

Nyköpings tingsrätt skriver i domen att mannens berättelse om omständigheterna är vag och ger intryck av efterhandskonstruktion. Möjligheten att mannen inte var medveten om väskans innehåll framstår som osannolik. 

Mannen döms nu för narkotikasmuggling till fängelse i ett år. Han ska utvisas ur landet och förbjuds att återvända inom fem år. 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa