Kommunen: "Det är en droppe i havet"

En rot hade fastnat i avloppet i Harg och täppt till. Därför rann avloppsvatten ut i Nyköpingsån. "Det tar lite tid för naturen att ta om hand om alla fekalier men det är inte farligt i den bemärkelsen", säger Mats Lindberg VA-chef vid Nyköpings kommun.

Det är nu klart i vattnet där Martin Fall hittade bindor och kondomer. Nu är avloppet fixat men på botten sticker toalettpapper upp på flera ställen.

Det är nu klart i vattnet där Martin Fall hittade bindor och kondomer. Nu är avloppet fixat men på botten sticker toalettpapper upp på flera ställen.

Foto: Fredrik Ericsson

Nyköpings kommun2020-01-22 06:25

Avloppsnätet är byggt så att det ska kunna läcka ut avlopp i Nyköpingsån om det blir stopp på en större ledning, förklarar Mats Lindberg vid tekniska divisionen på Nyköpings kommun. Nätet är konstruerat så för att undvika källaröversvämningar i hus.

Det var precis ett sådan stopp som inträffat i Harg när Martin Fall anmälde händelsen.

–  Det var ett rotpaket som gjorde att bräddning skedde, säger Mats Lindberg.

Kommunen försöker åtgärda den här typen av händelser direkt. Mejlet kom på en lördag och det är ingen mottagning av mejl på helger. Under icke ordinarie arbetstid är det beredskap som kallas in via larmcentralen, enligt Lindberg. Normalt sett anmäls fel från allmänheten till kommunens larmcentral och då har de jourpersonal som åtgärdar det omgående.

Mats Lindberg tycker därför att det tog lite extra lång tid den här gången, men nu är roten borta är det är normal drift på platsen.

– Vi har filmat så allt är som det ska i ledningssystemet, säger han.

Pumpstationer har larm så att jourpersonal så fort som möjligt ska kunna åka ut och minimera de miljökonsekvenser som annars kan uppstå. Bräddningspunkterna har inget larmsystem i dagsläget.

Hur länge har det läckt ut i ån? 

– Vi har inte daglig kontroll så det kan gå dagar men det här är en droppe i havet i jämförelse med allt vatten som passerar, säger han.     

Kommunen planerar för att bygga ut ett kontrollsystem med larm för bräddningspunkter. Det handlar om ungefär 15 stycken längs med ån. 

I det aktuella fallet i Harg har kommunen även begärt hjälp från räddningstjänsten för att se om plast eller dylikt behöver saneras i området.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!