Kommunen drog in bussen - backar

I april försvann bussen från Stensgårdens gruppboende strax utanför Nyköping. Plötsligt blev det svårt och dyrt för de sex autistiska hyresgästerna att ta sig till aktiviteter och till stan för att handla mat.

Gruppboendet Stensgården ligger en bit utanför stan. Daniel Ehrnstén är chef och har nu sett till så att brukarna och personalen åter ska få tillgång till en buss.  Elisabeth Bonder är en av dem som drivit på för att boendet ska få tillbaka bussen.

Gruppboendet Stensgården ligger en bit utanför stan. Daniel Ehrnstén är chef och har nu sett till så att brukarna och personalen åter ska få tillgång till en buss. Elisabeth Bonder är en av dem som drivit på för att boendet ska få tillbaka bussen.

Foto: Ann-Katrin Drevfjäll

Nyköpings kommun2019-12-19 12:07

 – Vi visste inget. Ingen hade sagt något innan, säger Elisabeth Bonder som är god man för sin bror Micke. 

Hon hanterar broderns ekonomi och upptäckte plötsligt att han hade svårt att få pengarna att räcka. 

– Det blev väldigt kännbart. Han storhandlar en gång i veckan och har tidigare fått åka med personalen i boendets buss till  och från stormarknaden. Nu är han hänvisad till att ta färdtjänst eller taxi. Det blir väldigt dyrt, säger hon.

Micke är en aktiv person som gillar att det händer saker. Han tycker om att gå på dans och olika evenemang. Det är en bit till stan från Stensgården och det går inga reguljära bussar – det betyder att varje aktivitet blir dyr eftersom han dessutom måste betala för färdtjänst eller taxi.

– Han har bott på Stensgården sedan det öppnade år 2006. Han trivs och det är bra här –  bortsett från det här med bussen, säger Elisabeth Bonder.

Hon har mejlat och tryckt på för att få en förklaring och en ändring. 

–  Jag är maktlös. Micke kan inte tala för sig. Han vill fortsätta med sina aktiviteter men det blir förstås jättedyrt för honom och för alla andra.  

Daniel Ehrnstén är chef för Stensgården och två andra gruppboenden. Han säger att bussen togs bort i samband med att den dagliga verksamheten, brukarnas "jobb",  inte längre förlades till boendet. Då  försvann också tillgången till buss.

–  Men personalgruppen har reagerat och nu har vi beställt en buss. Från och med julhelgen kommer vi att ha en buss här igen. Det har förstås fått konsekvenser för de boende att vi inte haft ett transportmedel. Det har blivit svårigheter med logistiken, men så har det sett ut för alla boenden, säger han.

Han säger att det tidigare varit en del oklarheter över hur bussen ska användas.

–  Vi har ett ansvar att se till att brukarna har en meningsfull fritid. Om man skjutsar till aktiviteter eller för att storhandla ska brukarna betala bensinkostnaden men så har det kanske inte alltid varit.

Beskedet att boendet åter kommer att förfoga över en buss kommer som en glad överraskning för Elisabeth Bonder. Även om brodern i fortsättningen måste betala bensinpengar är det en liten kostnad i förhållande till färdtjänsttaxan.

–  Jag är glad såklart, säger hon. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!