Kommunen satsar på mobila fritidsledare

Fritidsgårdarna får förstärkning när kommunens nya mobila team kan stötta verksamheterna med planering och viss personal.

Lars Persson, kultur och fritidschef på Nyköpings Arenor tror att det nya mobila teamet med fritidsledare kommer vara till stor nytta och stötta de redan väl fungerande fritidsgårdarna i kommunen.

Lars Persson, kultur och fritidschef på Nyköpings Arenor tror att det nya mobila teamet med fritidsledare kommer vara till stor nytta och stötta de redan väl fungerande fritidsgårdarna i kommunen.

Foto: Carolin Ericson

Nyköpings kommun2020-01-07 08:45

Under våren kommer Nyköpings kommun att starta upp en form av ett mobilt arbetslag av fritidsledare för fritidsgårdar som utifrån behov ska arbeta över hela kommunen.  

I Nyköping har man inte haft kommunala fritidsgårdar eller fritidsledare sedan mitten av nittiotalet, enligt Lars Persson, kultur och fritidschef på Nyköpings Arenor. Däremot finns det i nuläget ett tiotal föreningsdrivna fritidsgårdar i exempelvis  Oppeby, Brandkärr i Nävekvarn och på Arnö. 

– Tanken med det nya mobila fritidsledarteamet är att de ska arbeta tillsammans med de redan väl fungerande föreningsdrivna fritidsgårdarna, säger Lars och fortsätter:  

– Men med den här satsningen kan vi stärka den vuxna närvaron kring ungdomars fritid och skapa snabbare och effektivare kommunikationsvägar mellan de olika verksamheterna.  

Vad är fördelarna med att vara mobila istället för att starta upp en ny fritidsgård eller öka personalen på befintliga verksamheter?

– Funktionen med att vara mobil gör att fritidsledarna ska kunna finns på flera ställen i kommunen istället för att bara låsa sig vid en plats. På så vis slipper vi dessutom att lägga pengar på lokalhyra eftersom man kommer att använda de redan befintliga fritidsgårdarnas lokaler. Då kan vi istället lägga pengarna på aktiviteter och personal.

Under förra året arbetade Nyköpings Arenor med ett antal olika verksamheter, bland annat med Ung Kraft för att samla mer kunskap kring en eventuell fritidsgårdsverksamhet i Nyköping. De startade en popup-fritidsgård vid gamla brandstationen som gav inspiration till den mobila fritidsgården.   

 – Efter att vi testat popup-fritidsgården kunde vi konstatera att det är viktigt att föreningar samarbetar för att kunna öka bredden på arrangemang och bemöta ungdomarnas förväntningar och behov av aktiviteter, dels med olika lokaler, personal och generösa öppettider, berättar Lars. 

Målgruppen de vänder sig till är ungdomar mellan 13-19 år och totalt handlar det om fyra nya tjänster. 

– Först kommer vi tillsätta en tjänst som ska fungera som en stark länk mellan våra olika verksamheter och ungdomar. Sen vill vi utöka med tre tjänster som ska arbeta aktivt med ungdomarna, skolan och kommunala instanser för att skapa den bästa fritidsverksamheten.

– Förhoppningsvis kommer både ungdomarna och deras vårdnadshavare att känna att de får en bättre, tryggare och aktiv fritid och ett större inflytande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!