Kommunens prognos: 119 miljoner åt fel håll

Rejält mycket sämre än budget – men det kunde ha varit ännu värre. "Det tar tid att vända trenden", säger kommunens ekonomichef.

Pengarna räcker inte till i Nyköpings kommun.

Pengarna räcker inte till i Nyköpings kommun.

Foto: Marcus Langbrandt

Nyköpings kommun2019-10-16 20:13

Att det skulle bli tråkiga siffror för Nyköpings kommun i delårsrapporten var väntat.

Nu vet vi också hur illa det är.

Inför 2019 fanns en hoppfull budget om att kommunen skulle gå plus 68 miljoner kronor. Det troliga enligt prognosen är att Nyköpings kommun nu efter hela året kommer att redovisa ett minus på 51 miljoner. En skillnad på svindlande 119 miljoner kronor.

Det som avviker mest jämfört med budget är Division social omsorg, som har en differens på 95 negativa miljoner och Division barn utbildning kultur, minus 34 miljoner kronor mot budget. Inom det sociala är det hemtjänst och funktionsnedsättning för vuxna barn som går mest minus och inom BUK förklaras det av att fler elever än väntat valt friskolor till höstterminen.

En förklaring är också att man nu redovisar poster av engångskaraktär, vilket i sig renderar minus på dryga 22 miljoner kronor.

Trots det är läget och prognosen bättre nu jämfört med i våras, innan det togs beslut om bland annat inköps- och anställningsstopp.

– Det tar tid att vända trenden trots att verksamheterna jobbar med olika typer av åtgärder. Vi ser att det arbete som gjorts har gett resultat men på kort sikt räcker det inte säger kommunens ekonomichef Jukka Taipale till kommunens hemsida.

Han konstaterar att på sikt krävs större strukturella förändringar och att man just nu "lånar från framtiden". Även förra året hade nämnder och divisioner minus jämfört med budget, vilket då kunde vägas upp av förmånliga räntor och engångsposter inom finansförvaltningen. Detta går inte i år, bland annat på grund av ökade pensionskostnader.

Oppositionsrådet Anna af Sillén (M) konstaterar att läget är mycket allvarligt för Nyköpings kommun.

– Vi har över tid pekat på bristande kostnadskontroll och återkommande lyft upphandling som ett området man måste jobba mycket mer dedikerat nu. Underskotten i skola och omsorg som man inte lyckats komma till rätta med, det tär på organisationerna, säger Anna af Sillén.

Hon vill se effektiviseringar, tuffare prioriteringar och konstaterar dessutom att denna delårsrapport kommer i senaste laget.

– Den borde vara tungt vägande för en budget, nu har man gjort det i omvänd ordning och den budget som styret lagt för 2020, där kommer pengarna inte ens täcka det underskott skolan har. Pengarna måste räcka.

Vi har sökt kommunstyrelsens ordförande Urban Granström för en kommentar utan att nå fram.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!