Kovändningen: Friskolan gräver ned stridsyxan

En mångårig strid mellan bolaget bakom Nyköpings Enskilda gymnasium och Nyköpings kommun gällande skolpeng är nu över.

Per Skogqvist, vd och biträdande rektor för Nyköpings Enskilda gymnasium, har valt att grävda ned stridsyxan med kommunen.

Per Skogqvist, vd och biträdande rektor för Nyköpings Enskilda gymnasium, har valt att grävda ned stridsyxan med kommunen.

Foto: Jens Alvin/arkiv

Nyköpings kommun2019-10-03 16:30

Erastos AB, företaget bakom Nyköpings Enskilda gymnasium, har drivit rättsliga tvister mot Nyköpings kommun sedan 2010. Det för att bolaget ansett att kommunens beräkningar av skolpeng för de elever som går på gymnasieskolan varit felaktiga. 

Erastos AB menade att summorna var för låga och att beloppen redovisats i klumpsummor. Det medförde att det var svårt att utläsa hur kommunen beräknat. Flera rättsliga prövningar följde och tidigare i år slog Kammarrätten i Jönköping fast att förvaltningsrättens dom från 2017 gällande ersättning till Erastos AB på 1,5 miljoner kronor för en felaktigt uträknad skolpeng för 2014 – skulle gälla. 

Trots ersättningen kände sig inte bolaget nöjt och valde därför att överklaga till Högsta förvaltningsdomstolen. Men efter nio års stridande skedde en kovändning i slutet av september. Erastos AB har nu dragit tillbaka samtliga överklaganden och därmed valt att gräva ned stridsyxan. 

Per Skogqvist, vd för Erastos AB och biträdande rektor för Nyköpings Enskilda gymnasium, säger att det har varit slitsamt att strida och att det därför är bättre att blicka framåt.  

– Vi vill ha en god relation med kommunen och kunna kommunicera öppet i en dialog direkt med dem. Det visar vi genom att inte driva ärendet vidare. Det tar mycket energi att driva juridiska processer och vi vill hellre använda den energin till våra elever och vår skola, säger Per Skogqvist. 

I och med dessa återkallanden är därmed målen avslutade och tvisterna lösta. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!