Krav på tillstånd för fyrverkeriraketer

Ett för många klassiskt inslag på nyår försvinner i år. Sen den 1 juni är det inte längre tillåtet att skjuta raketer med styrpinne, utan utbildning och tillstånd.

Thomas Bredbeg visar några bilder på en lägenhetsbrand, som Jens Alvin, fotograf på Södermanlands nyheter, fotograferade för några år sedan, i samband med raketskjutning.

Thomas Bredbeg visar några bilder på en lägenhetsbrand, som Jens Alvin, fotograf på Södermanlands nyheter, fotograferade för några år sedan, i samband med raketskjutning.

Foto: Magnus Grimstedt

Nyköpings kommun2019-12-12 04:30

Raketer är för många nära förknippat med en glad fest på årets sista dag. Men raketer orsakar även problem och olyckor. Enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) skadas omkring 100 personer varje år så allvarligt att de behöver uppsöka sjukhus efter att ha avfyrat raketer.

I år är förhoppningen att det antalet ska minska. Den 1 juni infördes nämligen en ny bestämmelse som innebär ett totalförbud mot att, utan utbildning och tillstånd, avfyra raketer med så kallad styrpinne. Det vill säga den klassiska nyårsraketen som många skjutit upp vid tolvslaget med stöd av en flaska eller liknande.

– Vi är absolut glada över det här förbudet. Fyrverkerier kan vara trevligt när det är organiserat under ordnade former. Om en förening gör det är det fantastiskt fint. Men vi ser det som inte alls är lika roligt, när det blir misskötsel och raketer skjuts hej vilt och det är alkohol inblandat, säger Thomas Bredberg, brandinspektör på Sörmlandskustens Räddningstjänst.

Förbudet gäller enbart raketer med styrpinne och omfattar inte användningen av övriga fyrverkerier, som exempelvis så kallade fyrverkeritårtor. Enligt MSB beror det på att raketer med styrpinne har varit överrepresenterade i olycksstatistiken.

Den som av olika anledningar behöver ha tillstånd för att skjuta raketer med styrpinne måste genomgå en utbildning, vilken riktar sig till yrkesmässiga användare. Grundkursen ger behörighet för bland annat raketer med styrpinne, medan påbyggnadskursen ger behörighet även för de största fyrverkerierna.

– Utbildningen är omfattande och är inget som riktar sig till den som bara vill fortsätta att skjuta raketer på nyårsafton. Det är dock fullt möjligt att gå den som privatperson om man har råd och har ett stort intresse för pyroteknik och fyrverkerier, säger Ann-Sofie Eriksson, chef för enheten för farliga ämnen på MSB i ett pressmeddelande.

Efter genomgången utbildning väntar även granskning från räddningstjänsten för att få tillstånd att förvara och avfyra raketerna. Granskningen kostar 5 238 kronor.

– Vi tittar på förvaringen av raketerna, om det är rätt utrymme. Det ska vara klassat utrymme med avluftning och rätt lås. Förvaring brukar vara i containrar, berättar Thomas Bredberg.

Men även vanliga nyårsfyrverkerier omfattas av olika regelverk. Grunden finns i ordningslagen som anger att det krävs tillstånd från polismyndigheten ”om användningen med hänsyn till tidpunkten, platsens belägenhet och övriga omständigheter innebär risk för skada på eller någon beaktansvärd olägenhet för person eller egendom”.

De flesta kommuner har dessutom egna ordningsföreskrifter, som omfattar fyrverkerier. I exempelvis Nyköpings kommun är fyrverkerier förbjudna i centrum, nära sjukhuset, vid järnvägsstationen samt vid Skavsta flygplats.

Något som på senare år har visat sig vara en ny utmaning är de så kallade thailyktorna, som stiger i luften med hjälp av värme. De räknas inte som fyrverkerier och är därför oreglerade i det sammanhanget. Men räddningstjänsten varnar för att de bland annat kan ställa till det för flygtrafiken.

– Om någon skickar upp en lykta i Stigtomta och vinden ligger på kan den flyga ända till Skavsta. Så det är det nya som vi påpekar, att de inte får flyga in på flygplatser, säger Thomas Bredberg.

Ett säkrare nyår

• Kontrollera att fyrverkeripjäsen inte är skadad.

• Förbered ditt fyrverkeri i god tid.

• Var nykter.

• Rigga upp pjäserna enligt bruksanvisningen.

• Luta dig aldrig över en tänd fyrverkeripjäs.

• Håll dig på ett behörigt säkerhetsavstånd.

• Vänta med att gå fram till en fyrverkeripjäs som inte fungerar.

• Tänk på riskerna. Fyrverkeripjäser kan orsaka bränder eller andra skador.

• Visa hänsyn. Både människor och djur kan bli skrämda av fyrverkerier.

Källa: MSB

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!