Kritik mot onkologen – nu svarar chefen

Kritik har riktats mot att patienter tvingas resa till Eskilstuna för läkarbesök på onkologen. Anledningen ska vara läkarbrist.

En person har riktat kritik mot att patienter tvingas åka till Eskilstuna för att få träffa en läkare på Onkologmottagningen. Nu svarar verksamhetschefen på kritiken och berättar orsakerna bakom det.

En person har riktat kritik mot att patienter tvingas åka till Eskilstuna för att få träffa en läkare på Onkologmottagningen. Nu svarar verksamhetschefen på kritiken och berättar orsakerna bakom det.

Foto: Jens Alvin/arkiv

Nyköpings kommun2019-11-29 23:00

I en insändare som publicerades i SN den 22 november riktades kritik mot att en person behövt resa till Mälarsjukhuset istället för till Nyköpings lasarett för att få träffa en cancerläkare på onkologen. 

Onkologimottagningarna i Eskilstuna och Nyköping är förvisso en gemensam länsklinik för hela Sörmland, men på 1177.se står det tydligt att läkarbesök erbjuds på både Mälarsjukhuset och på lasarettet i Nyköping. 

Nu svarar verksamhetschefen Carina Larsson på kritiken. Hon säger att de under våren hade läkare på plats i Nyköping en gång i veckan eller varannan vecka, men att det nu har ändrats till var tredje vecka. 

– Vi har glesat ut läkartiderna i Nyköping under hösten. Det beror på att vi försöker skapa så många läkartider som möjligt, istället för att de ska sitta i en bil under tre timmar av arbetsdagen, säger hon. 

Men det är inte den enda anledningen. Läkarbrist uppges vara en andra orsak. 

– Det här pågår under en begränsad tid. Nästa år kommer vi att få förstärkning på läkarsidan som möjliggör att vi kan åka till Nyköping oftare. 

Men kan du ha förståelse för att det kan vara besvärligt för sjuka patienter att resa till en annan stad?

– Jag förstår förstås att det kan vara besvärande. Men eftersom det är en tillfällig lösning kanske det bara drabbar patienterna en eller två gånger i bästa fall. Har man däremot medicinska hinder för att köra själv finns det möjlighet att få ekonomisk ersättning för sina resor, säger Carina Larsson. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!