Kritiserad detaljplan skickas på samråd igen

I vintras godkändes detaljplanen efter mycket kritik från grannarna. Grannarna valde att överklaga till mark- och miljödomstolen.

Rättstjänaren 9 ligger på Brunnsgatan.

Rättstjänaren 9 ligger på Brunnsgatan.

Foto: Sandra Nordin

Nyköpings kommun2019-10-09 09:20

Mark- och miljödomstolen valde i maj att upphäva Nyköpings kommuns beslut om den nya detaljplanen. Anledningen var att detaljplanen som kommunen godkänt ansågs vara för bristfällig och att det saknades relevant information. 

Jönåkersföretaget Björnbäckens AB skickade redan 2015 in en planbeskedsansökan för fastigheten Rättstjänaren 9. Fastigheten ligger i korsning vid Brunnsgatan och Repslagaregatan och ligger alldeles i närheten av nya resecentrum. Företaget hoppas kunna bygga ett hus på fem våningar som totalt ska rymma 24 bostäder. I förslaget finns även utrymme för kontor och handel på markplanet.
Förslaget går emot den gamla detaljplanen från 1959 där det bara möjliggörs en byggnation av ett hus med tre våningar.

Men det är inte höjden på huset som grannarna till Rättstjänaren 9 är kritiska mot. Istället är det den väg som kommunen föreslagit som ska ansluta till nybyggnationen som är vattendelaren.  

Den föreslagna vägen går nämligen över grannarnas mark och i dagsläget finns inget servitut för vägen. Efter överklagande svarade Nyköpings kommun att gemensamhetsanläggningen för trafik, alltså genomfartvägen, skulle utredas av Lantmäteriet efter hand.

Grannarna överklagade detaljplaneförslaget till Länsstyrelsen men Länsstyrelsen avslog överklagandena. Grannarna valde att gå vidare till mark- och miljödomstolen som i maj valde att upphäva kommunens beslut.

Nu skickas alltså detaljplanen för Rättstjänaren ut på samråd igen. Samrådet pågår till 4 november 2019.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!