L önskar simundervisning till nyanlända

Tre liberaler föreslog redan 2016 möjligheten till simundervisning för nyanlända.

De liberala skrivarna ville med sin motion göra Hjortensbergsbadet mer tillgängligt och säkert för alla.

De liberala skrivarna ville med sin motion göra Hjortensbergsbadet mer tillgängligt och säkert för alla.

Foto: Jens Alvin

Nyköpings kommun2019-10-03 10:08

Vid kommunfullmäktiges sammanträde i september 2016 föreslog liberalerna Sofia Hallgren Remnert, Johan Munthe och Marianne Nordblom att nyanlända elever skulle erbjudas simundervisning under språkintroduktionen.

Förslaget motiverades bland annat med att Hjortensbergsbadet ska vara säkert och tillgängligt för alla och att alla ska ha rätten att lära sig simma.

Motionen behandlades redan hos den dåvarande Utbildnings-, arbetsmarknads- och integrationsnämnden samma år, vilken då konstaterade att förslaget inte rymdes i budgeten, även om motionen var lovvärd och delvis skulle finansieras genom det tillfälliga statsbidraget för mottagande av flyktingar.

Kommunstyrelsens förslag till beslut vid nästa kommunfullmäktige är att avslå motionen.

Ur beslutet går att läsa att kommunen anser att det är viktigt att lära sig att simma och att det är något som kommunens medborgare bör kunna utöva på ett säkert sätt. Samtidigt tycker kommunens ledning att det redan erbjuds gott om möjligheter för alla att lära sig simma. Bland annat inom den ordinarie skolan genom att den nationella kursplanen följs, dessutom finns möjligheter för elever på språkintroduktionsprogram att läsa idrott och hälsa och därigenom uppnå simkunnighet.

Dessutom menar kommunens företrädare att bidrag har gett till olika verksamheter med sådana mål som de liberala motionärerna föreslagit. Till exempel intensivsimskola hos Nyköpings simsällskap och ett samarbete mellan Junis Nyköping och Somaliska föreningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!