Längre arbetstider på akuten – personal rasar

Snart blir det längre arbetstider för personalen på Nyköpings lasaretts akutmottagning. Det har fått medarbetare att gå i taket.

Undersköterskor och sjuksköterskor på akuten får nya scheman från och med den 20 januari. Arbetstiderna förlängs, vilket personal rasar över. Något gehör från verksamhetschefen ska de inte ha fått.

Undersköterskor och sjuksköterskor på akuten får nya scheman från och med den 20 januari. Arbetstiderna förlängs, vilket personal rasar över. Något gehör från verksamhetschefen ska de inte ha fått.

Foto: Jens Alvin/arkiv

Nyköpings kommun2019-11-27 20:10

Undersköterskorna och sjuksköterskorna som arbetar dagtid respektive kvällstid på akuten har i dagsläget arbetstider mellan klockan 7 och 15.45, samt mellan 14 och 22. Men det ska det bli ändring på.

I januari genomförs nämligen schemaförändringar för de två yrkesgrupperna som arbetar dag och kväll. Tanken är att arbetstiderna ska vara mellan klockan 7 och 16, respektive mellan 12.30 och 21.30. Det är något som inte alla uppskattar. 

– En del av oss kan inte jobba till 16 eftersom hemsituationen inte gör det möjligt. I går var vi på ett möte med verksamhetschefen Karin Svalgård och hon såg bara till sjukhusets fördel och inte att vi har ett privatliv vid sidan om. Det har inte ens gått att diskutera med henne. Det var som att prata med en vägg under mötet, säger en av undersköterskorna, som vill vara anonym.

Själv arbetar den aktuella undersköterskan 80 procent. Anledningen till att hon gick ned i arbetstid var för att få kortare arbetsdagar och därmed mer tid för familjen. Men framöver ser det alltså mörkt ut.

– Hur det ska bli för oss som arbetar deltid hade Karin inte något svar på, säger hon och fortsätter:

– Jag har redan börjat kolla på nya jobb, vilket är jättetråkigt eftersom jag trivs med arbetsuppgifterna.

Karin Svalgård säger till tidningen att schemaförändringarna görs av två orsaker. Det ena är för att personalen, som har rätt till minst 30 minuters rast, men helst ska ha 45 minuter – ska hinna ta ut den. Det menar hon möjliggörs i och med att kvällsteamet kommer in tidigare än vad de gör i dagsläget. 

Den andra orsaken är att dagpersonalen ska få möjlighet till utbildning och kompetensutveckling på arbetstid. Det ska ske mellan klockan 13 och 16. 

– Syftet är att ha en god arbetsmiljö och en bra patientsäkerhet. I dagsläget hinner de inte ta ut sina raster och då är det min skyldighet att möjliggöra det, men också se till att det inte leder till att någon patient blir lidande, säger Karin Svalgård.

Samtidigt har hon förståelse för att enskilda individer tycker annorlunda. 

– Jag respekterat att man har lite svårt för förändringar. Men eftersom vi är en stor arbetsgrupp måste jag som chef ta ett helhetsansvar och fatta beslut som är bäst för alla. Däremot kan det vara så att vi behöver skruva lite mer på detaljerna i förändringen för att få det att fungera så bra som möjligt, säger hon. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!