Länsmuseerna blickar mot framtiden

Under länsmuseernas årliga höstmöte diskuterades det hur museerna ska fortsätta vara en mötesplats i samhället samtidigt som statsbidragen minskar.

Susanne Thedeen, Jonas Hellberg, Karin Lindvall och Olof Hermelin pratade om hur museernas framtid ska se ut.

Susanne Thedeen, Jonas Hellberg, Karin Lindvall och Olof Hermelin pratade om hur museernas framtid ska se ut.

Foto: Amanda Ekblad

Nyköpings kommun2019-10-24 20:26

På torsdagen träffades chefer och styrelseledamöter för länsmuseerna för att prata om framtiden. Ett av målen inför framtiden är att satsa ännu mer på den roll som museerna har i samhället. 

– Många museum jobbar ju i dag med samtidsfrågor och demokratifrågor och man kan säga att vi är dagens kulturhus och det tror jag också vi kommer att vara i ännu högre grad i framtiden och det är ditåt vi också strävar, säger Susanne Thedeen, museichef på länsmuseet på Gotland. 

– Det här nya museet är ett väldigt bra exempel på det. Jag blev väldigt imponerad av det de kan erbjuda och framförallt att man visar så mycket mer än traditionella museer genom att ha magasinen öppna, säger Jonas Hellberg, ordförande för Länsmuseernas samarbetsråd.

Olof Hermelin berättar hur museerna ska jobba för att bli en mer självklar mötesplats. 

– Vi är redan en mötesplats men vi kan bli bättre. Det vi kan göra är att samverka i nationella projekt så att man når ut så att det som visas här i Nyköping har ett sammanhang med det som visas på alla andra länsmuseum, säger Olof Hermelin. 

Jonas Hellberg berättar att finansieringen av verksamheterna är en av de största svårigheterna. 

– Vi har en stor utmaning i finanseringen av den regionala kulturen. Från statligt håll har vi urgröpta statsbidrag och på många museum i vårt land är det uppsägningar och det är neddragningar och det är bekymmersamt av många skäl. Vi vill vara närvarande nu när det är snuttifiering och fake news. Då behövs det en trovärdig historieaktör som kan berätta historia som kan bygga på vetenskap och fakta. Vi hoppas att staten också ser värdet i oss.

Sörmlands museum stod klart i november 2018. Under 2019 har museet hittills haft runt 55 000 besökare. Alla länsmuseum i Sverige brukar ha ungefär fyra miljoner besökare sammanlagt.  

– Vi känner att besökarna är glada och nöjda. Vi har ungefär så mycket besökare som man kan förvänta sig på ett sånt här ställe och det har vi haft hela tiden. Sen finns det mycket synpunkter och det är ett annorlunda museum, säger Karin Lindvall, museichef på Sörmlands museum.   

En utmaning som Sörmlands museum har är att få dit fler skoleleverna.

– Skolorna har svårare och svårare ekonomiskt att komma till museerna.Vi har periodvis haft att man har åkt med bussarna men nu fanns det inte med i den senaste upphandlingen, säger Karin Lindvall. 

Karin Lindvall pratade om vilka utmaningar som finns för Sörmlands museum.
Karin Lindvall pratade om vilka utmaningar som finns för Sörmlands museum.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!