Lars Viper slutar som kyrkoherde efter 13 år

Lars Viper slutar som kyrkoherde och kontraktsprost i Nyköpings församling. Istället kommer han att arbeta i Saltsjöbadens församling.

Lars Viper var med och invigde Östra Klockstapeln.

Lars Viper var med och invigde Östra Klockstapeln.

Foto: Linus Nilsson

Nyköpings kommun2019-11-01 10:54

Lars Viper har varit kyrkoherde i Nyköpings församling i 13 år och kontraktsprost i 12 år. I februari börjar han som kyrkoherde i Saltsjöbadens församling i Stockholms stift. 

– Jag har varit kyrkoherde här i ganska många år så det är klart att det är lite omtumlande, men samtidigt tycker jag det känns rätt naturligt. När man har den här typen av ledartjänster så tror jag på tempoväxling. Nu väljer jag en annan typ av chefssammanhang och det är något som jag tycker ska bli väldigt roligt att arbeta med, säger Lars Viper.  

Under sin tid som kyrkoherde i Nyköping har Lars Viper bland annat jobbat med församlingens organisation. 

– Jag började en gång i det som hette Nicholai församling och sen fick jag vara med och göra omorganisationer när vi blev till en församling - Nyköpings församling. Det har varit en oerhört spännande och lärorik process men chefskap idag sliter. Idag är jobbet som kyrkoherde som ett chefskap av ett stort företag så det är en helt annan typ av tjänst. 

Han ser sin avgång som ett sätt att få in nya idéer och perspektiv i församlingen. 

– Jag tycker att mycket fungerat bra och att det är roligt men då kan jag känna att det är dags för någon annan. Nu får någon utifrån komma med sin kompetens och tillföra nya perspektiv. 

Trettondag jul kommer Lars Viper att hålla en avskedspredikan i S:t Nicolai kyrka. Det är samma kyrka där han välkomnats som kyrkoherde två gånger av biskop Hans-Erik Nordin.

Lars Viper slutar som kyrkoherde i Nyköpings församling.
Lars Viper slutar som kyrkoherde i Nyköpings församling.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!