Ljuståg och manifestation hölls för klimatet

På fredagen arrangerades ett ljuståg och en manifestation för klimatet. Musik och dans blev det från stadshustrappan i Nyköping.

På fredagen hölls en manifestation för klimatet. Evenemanget började med ett ljuståg som rörde sig från Teaterparken till stadshustrappan. Där väntade dans och musik. Ett femtiotal gick i tåget.

På fredagen hölls en manifestation för klimatet. Evenemanget började med ett ljuståg som rörde sig från Teaterparken till stadshustrappan. Där väntade dans och musik. Ett femtiotal gick i tåget.

Foto: Jimmy Persson

Nyköpings kommun2019-11-29 19:10

Under fredagseftermiddagen och kvällen arrangerades Fridays for future's paroll med stöd av Naturskyddsföreningen Nyköping/Oxelösund och Omställning Nyköping. Klockan 16 avgick ett ljuståg från Teaterparken till Stora torget och därefter blev det tal, musik och dans från stadshustrappan. Nyköpingstrion Miss Winter och Lindyhoppers-for-future stod för underhållningen. 

Manifestationen var ett sätt att göra sig hörd och pågick på många håll runt om i världen. På måndag inleds FN:s klimatmöte i Madrid och tanken med Fridays for future's paroll var att sätta press på de politiker och beslutsfattare som ska delta på mötet. 

– Kravet är att lyssna på klimatforskningen, vars budskap är glasklart. Läget är akut och för att klara våra åtaganden enligt Parisavtalet så krävs en omställning av aldrig tidigare skådat slag. Tanken med manifestationen är också att ge en känga till Black Friday och dess handel, sa Karin Sundby, en av arrangörerna, några timmar innan evenemanget började.

Vidare menade hon att forskarvärlden börjat antyda att vi är ute försent för att kunna göra något åt klimatproblemen, men också att vi gör alldeles för lite. 

– Jag vill ha en optimistisk hållning, men ser vi inte handling snart kommer det att bli svårt att vända den här utvecklingen. Vi måste agera på alla fronter och med alla krafter vi har. Omställningen börjar på lokal nivå och dess politiker behöver se att vi är den viktiga pusselbiten i det stora sammanhanget, sa Karin Sundby. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!