Många vill hjälpa utsatta i juletider

Initiativen för att stötta hemlösa och socialt utsatta har varit många den här vintern. Och det smids planer på nya insatser.

Nyköpings kommun 3 december 2019 06:27

I helgen som gick anordnades en heldag vid Gamla residenset på Nyköpingshus, för att på olika sätt hjälpa stadens hemlösa och socialt utsatta.

Under fyra veckors tid har folk kunnat skänka kläder som delades ut till behövande. Besökarna kunde även mätta sina magar, få håret klippt eller en få en stunds fotvård.

Bakom initiativet stod privatpersonen Sandra Källström som samordnat arrangemanget via en Facebookgrupp. Hon är överväldigad av responsen.

– Det var jättelyckat! "Kommer det en person så har vi lyckats.", tänkte vi innan. Men det var väl kanske 25 stycken som kom, vi var väldigt nöjda och hoppas att besökarna också var nöjda, säger Sandra.

Hon fortsätter:

– Vi var lite rädda att en del kanske inte skulle våga komma för det kan vara jobbigt att blotta sig, men jag tror inte att de som var på plats kände så. Vi var där tillsammans och hade det trevligt, det var lite av vår målsättning.

Flera lokala företagare ställde upp med personal och produkter för att stötta arrangemanget. Och det verkar vara lite av en tendens i Nyköping, att företag eller privatpersoner på olika sätt hjälper de som har det kämpigt, inför julen.

Hjortensbergsbadet, Hamnmagasinet, Clarion hotel och Alanya restaurang och pizzeria är några av de som öppna upp dörrarna för hemlösa eller socialt utsatta.

Sandra Källströms Facebookgrupp, som heter "För dom utsatta och behövande", har snabbt vuxit och har nu över 700 medlemmar.  

– Vi ändrade namnet på gruppen från "hemlösa" till "utsatta och behövande". Vi vill inte begränsa oss och alla personer som är socialt utsatta är välkomna till oss, säger Sandra.

Hon har redan planer på fler arrangemang framöver och bollar nya idéer med engagerade bekanta. "För dom utsatta och behövande" finns i nuläget enbart som grupp på Facebook, och det är där framtidsplanerna kommuniceras ut. 

– Det här var inte sista gången. Nu får vi landa lite och ta nya tag efter jul. Vi får se vad det blir, vi har pratat om soppkök, bland annat.

Nyköpingsbornas vilja att vara med och stötta verkar det inte vara någon brist på. Sandra Källström berättar att det skänktes så mycket att det blev kläder över - med råge. Kläderna förvaras nu på Gamla residenset, innan det är dags för nästa arrangemang.

– Det är jättekul att det här börjar sprida sig, jag hoppas på ännu bättre uppslutning nästa gång, säger Sandra Källström.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa