Arrangören för Midvinterfesten är Nyköpings Arenor som också har tagit fram konceptet.
–På Midvinterfesten säljer producenter och restauranger smakportioner av mat i bodar på torget. Syftet är att man ska få så mycket bredd som möjligt och att folk upptäcker närodlat och vad det finns för matproducenter och restauranger i området. Det kommer vara som en mysig matmarknad, berättar Claes Hidegård som är projektledare för Midvinterfesten.
Några av de aktörer som kommer delta är Mårtens hus som bjuder på en skagenmacka gjord på Tofu och Bergs gård som erbjuder en surdegskanelbulle. Flera av aktörerna kommer att laga mat ute på torget under kvällen, bland annat Nyköpings strand, restaurangskolan, som kommer laga mat på en stor stenhäll. Restaurangutbildningen kommer bland annat att sälja sörmländsk taco med rökt gös, vinteräpple, kål och pepparrot.
En nyhet för i år är att Sisters of soul kommer att vara konferencierer och hålla i kvällens underhållning. De kommer att intervjua aktörerna så att de får berätta om sina produkter.
– Det kommer vara 18-19 bodar så det är väldigt många aktörer som är med i år jämfört med tidigare. Vi hoppas att vi får plats och att det inte blir för trångt.
Den som vill provsmaka mat på midvinterfesten får köpa en biljett som kommer finnas till försäljning på torget. Midvinterfesten går av stapeln 29 januari på Stora torget i Nyköping.