Moderat motion om veterandag nobbas

Att arrangera en lokal variant av veterandagen var önskemål från moderata företrädare, men kommunstyrelsen yrkar avslag.

Ingen veterandag i Nyköpings kommuns regi aktuell.

Ingen veterandag i Nyköpings kommuns regi aktuell.

Foto: Niklas Holm

Nyköpings kommun2019-10-02 14:05

Redan för drygt två år sedan, i september 2017, lade Anna af Sillén och Erik Bengtzboe, Moderaterna, fram en motion om att införa en lokal ceremoni för att fira Veterandagen den 29 maj.

Denna dag blev förra året, 2018, för första gången nationell flaggdag i Sverige och hålls till minne av krigsveteraner, som under sin aktiva tjänstgöring deltagit i militära eller humanitära operationer nationellt eller internationellt.

Den moderata motionen framhöll värdet av den stora nationella ceremonin i Stockholm, men menade att en lokal ceremoni i Nyköping skulle ge lokala veteraner, utan möjlighet att ta sig till Stockholm, möjlighet att fira. Dessutom skulle dagen fungera som en kunskapsspridare, i samverkan mellan lokala aktörer och exempelvis Försvarsmakten.

Motionen fick även bifall från lokala företrädare från Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna.

Ledningen i Nyköpings kommun menade att man är positivt inställd till att stötta lokala aktörer som vill genomföra en lokal ceremoni, men då inga lokala initiativ inkommit föreslår kommunledningskansliet att kommunfullmäktige vid nästa tillfälle, den 8 oktober, ska avslå motionen.

De som biföll motionen reserverade sig sedan mot förslaget att avslå.

Värt att notera ändå är att Veterandagen uppmärksammades i Sankt Nicolai kyrka i Nyköping den 29 maj i år av Nyköpings församling, Fredsbaskrarna Södermanland och Södermanlands hemvärnsbataljon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!