Moderaterna ska utreda motion om slöjförbud

Under Moderaternas partistämma fick Moderaterna i Nyköping och Sörmlands förslag om en utredning av slöjförbud inom förskola och grundskola bifall.

Nyköpings kommun 20 oktober 2019 15:59

Sedan tidigare har Moderaterna i Nyköping lagt fram flera motioner till partistämman. Två av de motioner som togs upp på Moderaternas partistämma i Västerås under helgen var utredning om slöjförbud och förbud mot omskärelse av pojkar. Slöjförbudet vill Moderaterna ska utredas i både förskola och grundskola. Anna af Sillén som är Oppositionsråd och gruppledare för Moderaterna i Nyköping har tidigare sagt till SN att slöjförbud kan vara ett sätt att kunna hindra hedersförtryck. 

Att skapa en utredning om ett slöjförbud fick stöd på stämman, något som partistyrelsen tidigare varit eniga om. Förslaget om förbud av omskärelse på pojkar som inte är av medicinska skäl fick däremot avslag. Partistyrelsen har också tidigare valt att inte stödja förslaget. Anna af Sillén pratade under stämman om vikten av motionen. 

– Idag ser skyddet olika ut för pojkar och flickor. Omskärelse på flickor är förbjudet, men inte på pojkar. Ingreppen som sådana är helt olika, och dess syften likaså. Det vill jag vara väldigt, väldigt tydlig med. Men frågan är om lagen ska ta hänsyn till ett ingrepps orsak och verkan eller om lagen ska ge alla samma förutsättningar? Vi har landat i att samma lagskydd bör finnas för både pojkar och flickor också i den här frågan, berättade Anna af Sillén på partistämman. 

Hon förde också fram att frågan är komplex och att det är en fråga som många i Moderaterna har olika syn på och att frågan splittrar partiet.  

– Vi har också stor respekt för att frågan är komplex och känslig. Bara i vårt parti finns det delade meningar. Svåra frågor ska hanteras varsamt och därför tror vi att den här frågan bäst diskuteras vidare under andra former inom partiet som samtal om hur vi moderater ser på förhållandet individen/gruppen/lagen.

Det diskuterades också om att utreda skatteavdrag för erlagd vägavgift och regelförenklingar i hyreslagen. Att få skatteavdrag på vägavgift som läggs ut av människor på landsbygden via vägsamfälligheter ska göra en skillnad för landsbygdsbefolkningen. Motionen fick som svar att Moderaterna redan jobbar i den riktningen. 

Förslaget om regelförenklingar av hyreslagen ska enligt förslaget göra det enklare för privatpersoner att hyra ut sina bostäder. Det skulle på så sätt göra att det skulle finnas fler bostäder för studenter i Nyköpings kommun. Stämmans beslut blev även här att man redan jobbar i den riktningen. 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa
Läs mer!

Ledare: Valrörelsevandalismen är något mer än korkat

Valrörelsevandalismen är något mer än korkat

Liberalerna i Region Sörmland: "Höj sjuksköterskors löner med 5 000 kronor"

Liberalerna i Region Sörmland: "Höj sjuksköterskors löner med 5 000 kronor"

Så mycket kostar nya ridanläggningen skattebetalarna

Så mycket kostar nya ridanläggningen skattebetalarna

Insändare: Fotbollsplanen inte en del av Släbro skolgård

Fotbollsplanen inte en del av Släbro skolgård

Bonnier (M) kritisk till samarbetsplaner

Bonnier (M) kritisk till samarbetsplaner
Visa fler