Motion om visselblåsare nobbades

KD och L höll med M, men trots att det rådde samsyn kring en del saker avslogs motionen om visselblåsarsystem.

Petter Söderbloms motion röstades ner.

Petter Söderbloms motion röstades ner.

Foto: Fredrik Ericsson

Nyköpings kommun2019-10-18 18:45

Det var på senaste kommunfullmäktige som beslut fattades kring frågan om visselblåsarsystem i Nyköpings kommun. Motionen väcktes redan hösten 2017 av moderaterna Anna af Sillén och Petter Söderblom, som ansett att det är viktigt att en organisation uppmuntrar anställda att anmäla eventuella missförhållanden för att kunna rätta till dessa. Systemet skulle dessutom vara kopplat till en extern kanal.

– Jag har förstått att motionen är provocerande, men jag förstår inte varför. Det här är en kvalitets- och organisationsstärkning, ansåg Söderblom från talarstolen.

Han konstaterade också att en likadan motion bifölls av regionfullmäktige för snart två år sedan och ställde sig då frågan varför inte Nyköping skulle ha en sådan funktion.

Han fick stöd i frågan av liberalen Jessica Johansson och Lars Lundqvist, KD.

– I den bästa av världar skulle inte det här behövas, sa Johansson.

Thom Zetterström, SD, såg hellre ett samarbete med regionen och samverkan med grannkommunerna och att frågan måste ställas där. Zetterström höll med om mycket i motionen men yrkade ändå avslag.

Beslutet blev att enligt det framskridna förslaget avslå motionen.

– Vi vet att det finns mycket som vi behöver jobba med, men det finns andra sätt än externa system. Visselblåsarsystem med en extern aktör kostar pengar så det är en rimligare väg framåt att bli vassare internt och det är heller inte fel att gå till tidningen, det borde fler göra, ansåg kommunstyrelsens ordförande Urban Granström (S).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!