Ny utbildning ska motverka centrumdöden

I januari startar en utbildning för att lyfta kompetensen hos handlare i Nyköping. Utbildningen ska också bidra till att motverka en centrumdöd.

Campus Nyköping Företag har en utbildning för att höja kompetensen hos anställda i lokala butiker.

Campus Nyköping Företag har en utbildning för att höja kompetensen hos anställda i lokala butiker.

Foto: Jens Alvin

Nyköpings kommun2019-12-02 17:00

Utbildningen Kompetenslyft för handel är ett projekt som drivs av Campus Nyköping Företag och Nysam i ett samarbete med Handelsrådet. Christer Bang som är verksamhetsledare på Campus Nyköping Företag berättar om utbildningen. 

– Det är ett erbjudande från Handelsrådet som runt 10 städer har hakat på. Bakgrunden är handelns och citykärnans snabba utveckling, säger Christer Bang.  

Den nya utbildningen består av 10 olika delar som är utspridda under två år. Varje företag bestämmer hur många personer som ska delta och i vilka delar. 

– Det är kopplat till digitaliseringen med marknadsföring och ekonomi men också service till digitala kunder och hur man kan affärsutveckla koncept. Det är hur man kan behålla handeln och anpassa sig till de nya digitala kundernas behov. Alla är ju intresserad av att fortsätta att behålla ett aktivt city så att inte butiker måste stänga.

I första hand vänder sig utbildningen till mindre butiker och inte stora kedjor. 

– Kedjorna har ju sin egen stödverksamhet med kompetenslyft och så vidare. Därför har vi valt att satsa på de enskilda butikerna. Merparten som anmält sig är från Nyköping och några enstaka är från Oxelösund och Trosa. 

I nuläget är det 30 butiker som har anmält sig till utbildningen som startar den 22 januari. 

– Hela syftet är ju att de ska bli mer uthålliga, få upp sina omsättningar och kunna överleva. Det blir ett sätt att kunna bredda sina erbjudanden till kunderna. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!