Ny utbildning till industrielektriker

Nästa år startar INSU en ny utbildning till industrielektriker. Det ska hjälpa till att minska bristen på utbildade i yrket.

2020 startar en ny utbildning till industrielektriker.

2020 startar en ny utbildning till industrielektriker.

Foto: Ingvar Karmhed / SvD / TT

Nyköpings kommun2019-11-23 17:16

Installationsbranschens utbildnings- och utvecklingscenter har kontor i Nyköping och väljer att satsa på att utbilda industrielektriker. Utbildningen är framtagen i ett samarbete med industrins arbetsgivarorganisation, Industriarbetsgivarna. Det genomförs för att det finns ett stort behov av industrielektriker. Jens Back, VD på INSU, berättar om utbildningen. 

– Installationselektriker jobbar mer med el i hushåll och i fastigheter medan i industrin så är det en annan typ av kompetens som behövs. Det är svårt att få tag på personer med den kompetensen och då är det här ett sätt att vidareutbilda installationselektriker till industrielektriker, säger Jens Back.  

Installationselektriker runt om i landet kommer att kunna delta i utbildningen. Insu jobbar med fortbildningar inom el, vvs, ventilation, kyla och värmepump.

– Det är kompetensbrist i samtliga av våra teknikområden och det beror i grund och botten på att yrkena som vi har inom våra kompetensområden inte har den status de förtjänar. På gymnasiet är det också generellt sett ganska få som väljer El- och energiprogrammet och VVS- och fastighetsprogrammet och då blir det till slut brist på arbetskraft. 

En annan anledning är att det byggs väldigt mycket och att det kräver mycket personal. Utbildningen kommer att starta under 2020 och pågå så länge det finns efterfrågan. Den är förlagd under ett halvår och tanken är att man ska kunna arbeta samtidigt som man går utbildningen. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!