Nyheter och uppmaningar inför Allhelgona

– Vi räknar med cirka 10 000 besökare på våra kyrkogårdar, berättar Kalle Hansson, kyrkogårdschef.

Den nya askgravlunden går under namnet Azalean och här har både miljötänk och tillgänglighet präglat utformningen.

Den nya askgravlunden går under namnet Azalean och här har både miljötänk och tillgänglighet präglat utformningen.

Foto: Sandra Nordin

Nyköpings kommun2019-10-31 23:00

I helgen förväntas tusentals människor samlas och mötas för att tända ljus och minnas de som inte längre finns bland oss. Allhelgonahelgen har under de senaste åren vuxit sig allt större som tradition i Sverige.

– De senaste tjugo åren har helgen förändrats mycket. Jag tycker det är fantastiskt roligt att människor vill samlas och minnas tillsammans, säger Kalle Hansson.

På Nya kyrkogården i Nyköping invigdes ytterligare en askgravlund för drygt en månad sen . Askgravlundar är precis som minneslundar en kollektiv gravplats, men till skillnad från minneslunden så är den inte anonym. I den nya askgravlunden som går under namnet Azalean står det redan flera ljus i ett av ljusskåpen. På stenarna sitter redan några plaketter med namn.

–  Det var kö till att bli gravsatt här eftersom den tidigare askgravlunden inte hade plats för fler, berättar Kalle Hansson.

– Vi har märkt en allt större efterfrågan att få gravsätta i askgravlundar, säger han och blickar ut över askgravlunden som kantas av rhodedenronbuskar och azaleor.

 I den nya lunden har kyrkan planerat för bättre tillgänglighet med närhet till parkering och med ett stenbord att placera blommor i. Lamporna som lyser upp lunden är konstruerade så att ljuset hamnar neråt och inte smiter iväg uppåt himlen.

– Vi har tagit hänsyn till att fåglar och fladdermöss kan störas av för mycket ljus under natten, berättar Kalle Hansson. 

Miljöfokuset har blivit en allt viktigare fråga inom Svenska Kyrkan. Därför vill de i år råda alla kyrkogårdsbesökare att tänka på vilket sorts ljus man tänder och vad man dekorerar graven med.

– Jag vill uppmana alla att tänka till vad de köper för sorts ljus och vad de innehåller. Vi avråder starkt från batteriljus, det är lätt att tro att de lyser längre men sanningen är att deras batterier innehåller tungmetaller och klarar sällan kylan. Det blir mer att sopsortera och är sämre för miljön. Det bästa är egentligen ljus av rent stearin, säger Kalle Hansson.

– Även gravdekorationerna kan man tänka på att det ska vara så naturligt som möjligt, undvik olika dekorationer i plast till exempel.

Trafiken och parkeringssituationen brukar vara ett gissel under högtiden då många vill besöka kyrkogårdarna samtidigt.

– Vi har tyvärr ingen lösning på trafikproblemet men jag vill bara uppmana alla att visa hänsyn och att inte stressa under en sån här helg, säger Kalle Hansson.

Kalle Hansson, kyrkogårdschef.
Kalle Hansson, kyrkogårdschef.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!