Nyköping får direkttrafik till Malmö

Nästa år stannar SJ:s tåg mellan Stockholm och Malmö i Nyköping - för första gången på 14 år.

Nyköping får direkttrafik mellan Stockholm och Malmö efter årsskiftet.

Nyköping får direkttrafik mellan Stockholm och Malmö efter årsskiftet.

Foto: Jens Alvin

Nyköpings kommun2019-10-15 21:55

Under det första halvåret 2019 har antalet sålda resor med SJ ökat med tio procent jämfört med samma tidsperiod 2018. På grund av en stor efterfrågan för resor på linjerna Stockholm-Malmö och Stockholm-Göteborg så kommer SJ från nästa år att satsa på över 10 000 nya platser per vecka, på dessa sträckor.

SJ:s tågplan, den övergripande planeringen av trafiken inför 2020, har nyligen fått grönt ljus av Trafikverket och efter årsskiftet så kommer flera avgångar mellan Stockholm och Malmö att stanna i Nyköping - vilket inte har skett sedan 2005.

I riktning mot Malmö avgår tågen från Stockholm vid 15-tiden på torsdagar, fredagar och söndagar. På fredagar avgår även ett morgontåg vid niotiden, från Stockholm. Samtliga gör uppehåll i Nyköping.

I omvänd riktning stannar dock tågen i Nyköping enbart på söndagar, då med avgång från Malmö klockan 15.30 och ankomst Nyköping 21.30.

–  Vi satsar på de här sträckorna för vi märker av ett ökat tryck och vi ville köra alla tågen via Nyköping, som är en bra marknad för oss. Men det är trångt på spåren och vi fick inte alla avgångar som vi ansökte om, från Trafikverket, säger Anton Almqvist-Källén, kommunikatör på SJ.

Sträckan trafikeras av Intercitytåg med en maxhastighet på 160 kilometer i timmen, i jämförelse med  SJ:s snabbtåg X 2000 med 200 kilometer i timmen som maxhastighet. Restiden mellan Nyköping och Malmö varierar mellan 5-6 timmar och en annan nyhet på sträckan är att Intercitytågen även stannar i Helsingborg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!