Från och med måndag är det inte längre tillåtet för eleverna på Nyköpings högstadium att använda eller bära sina mobiltelefoner under skoltid.
– Mobilfri skoldag innebär att eleven lämnar in sin mobil på morgonen och får tillbaka den på eftermiddagen i samband med sista lektionen, säger Peter Sund och Maria Ringgren, resultatenhetschefer på Nyköpings högstadium
Peter berättar att skolan redan vid terminsstarten införde mobilfri skoldag på prov för årskurs sju och att man parallellt med detta diskuterade i personalgruppen om förbudet skulle gälla för hela skolan och samtliga 1300 elever i årskurserna 7-9.
– Nu har vi prövat en tid med sjuorna och det gav mersmak för en stor del av personalen. Vi vill ha elevernas fokus under skoldagen, även när eleverna fått ha mobilerna i skåpet under lektionstid så har vi märkt av att elever tappar fokus och att vissa till och med går till skåpen för att titta på mobilen under lektionen. På det här viset kommer vi öka koncentrationen och tryggheten, berättar Peter och Maria.
Att även tryggheten kommer att öka säger Peter och Maria beror på att eleverna inte längre riskerar att bli filmade eller fotade av andra elever.
Arijana Kandzic och Ellen Enocksson går i åttondeklass och är inte jättenöjda med förbudet och otrygga har de aldrig hört att någon känt sig på grund av mobilerna.
– Tvärtom, för de som är ensamma kan det säkert vara skönt att ha mobilen på rasten, säger de.
– Varför ska man lämna ifrån sig mobilen hela dagen, vad ska vi göra på rasterna? Säger tjejerna.
Men det har skolan redan en plan för, berättar Maria.
– På rasterna kommer lagmentorer planera olika typer av rastaktiviteter där elevernas förslag och åsikter är viktiga för de aktiviteter som ska genomföras, säger hon.
Ida Johansson tycker att det känns jobbigt att lämna ifrån sig telefonen.
– Jag vill att mina vänner, min pojkvän och lillebror ska kunna nå mig utan att behöva ringa till skolan, säger Ida och instämmer med de andra kompisarna att bäst vore om förbudet fortsatte att bara gälla på lektionerna.
Peter och Maria förstår att nya regeln inte är populär.
– Självklart kommer vi att möta på motstånd. Det kommer inte bli helt lätt. Men jag vet att eleverna förstår på ett vuxet och förnuftigt plan. Nu ska vi jobba in det här, säger Peter.