Nyköpingsföretag misstänks för miljöbrott

Kemikalieinspektionen har valt att anmäla Orio AB för att ha brustit vid lanseringen av produktionen på den svenska marknaden.

DOT 4+ är en bromsvätska som lanserats på den svenska marknaden misstänkt för att kunna skada ofödda barn. En varning som aldrig nått Nyköpingsföretagets kunder.

DOT 4+ är en bromsvätska som lanserats på den svenska marknaden misstänkt för att kunna skada ofödda barn. En varning som aldrig nått Nyköpingsföretagets kunder.

Foto: Stina Stjernkvist/TT och Anders Wiklund/TT

Nyköpings kommun2019-11-01 15:13

Produkten i fråga är en är bromsvätskan DOT 4+ och den ska enligt Kemikalieinspektionen märkas med "misstänks kunna skada det ofödda barnet ”. En hänvisning som Orio AB inte angivit vid lanseringen utav bromsvätskan till den svenska marknaden.  Företaget misstänks även för att ha släppt ut ett flertal produkter på den svenska marknaden utan att förse mottagarna med säkerhetsdatablad. Ett blad som ger mer information om hur man ska hantera produkten och hur man ska agera om man skadats vid användningen av produkten.  

Enligt Camilla Zetterberg, enhetschef på Kemikalieinspektionen, är ärendet mot Orio AB fortfarande aktivt. Enligt anmälan ska ännu företaget återkomma med information om bromsvätskan kan ha en skadlig påverkan på synen något som Orio AB inte utrett innan produkten släpptes till den svenska marknaden.

– Vi har en skyldighet att anmäla när vi misstänker att ett miljöbrott skett. Sedan är det upp till åklagare att ta ställning till om det leder till åtal, säger hon. 

Bengt Svensson, åklagare vid Riksenheten för miljö- och arbetsmål, har fått uppdraget på sitt bord men han har ännu inte satt in sig i ärendet. 

– Det är den tjockaste förundersökning som jag har sett så det kommer att dröja tid innan jag kan ta ställning till om det kan väckas ett åtal i ärendet, säger han. 

Enligt åklagaren är det generellt sett långa handläggningstider på Kemikalieärenden och snittet innan ett åtal väcks är runt tre år. 

SN har sökt Orio AB för en kommentar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!