Christian Gustafsson, samordnare för Nyköpings ordningsvakter, är kritisk till ökningen och anser att det kommer få konsekvenser för stadens ordningsvakter.
– De flesta har ett ordinarie jobb och tar några par pass per år för att tjäna lite extra pengar eller kanske få vara med vid något roligt arrangemang men för dem är det helt enkelt inte värt att fortsätta i yrket, säger han.
Den nya kostnaden på 8 000 kronor motsvarar ungefär vad en ordningsvakt som jobbar ett pass i månaden, under ett år, tjänar sammanlagt under det året.
Fortbildningen genomförs var tredje år för att få behålla ordningsmannauppdraget.
En av Christians kollegor, Niclas Sköld, menar att den nya kostnaden för fortutbildningen är omotiverad.
– Ser man till det som behövs för att en person ska kunna genomgå fortbildningstillfället så är det en lokal, en polisman och att dennes lön betalas under tvådagarsutbildningen. Jag kan förstå kostnaderna som finns när man gör grundutbildningen. Då är ju även räddningstjänsten och sjukvårdspersonal närvarande och man gör också fystester, säger han.
Både Niclas och Christian menar att den ökade omkostnaden kan vara ett sätt att få bort icke-auktoriserade ordningsvakter från branschen.
– I princip kommer det bara att finnas personal som är bunden till de större vaktbolagen och det finns ju en risk att det blir ett monopol på marknaden, säger Niclas Sköld.
Anledningen till att ordningsvakter introducerades i Sverige under 1980-talet var på grund av den rådande bristen på poliser i landet och idag gör ordningsvakterna ett liknande arbete som den patrullerande polisen gjorde tidigare.
– Vi är ofta först på plats när det händer något och det är många som vänder sig till oss när vi rör oss på gatorna i och med uniformen. Det kan vara en väldigt utsatt situation men samtidigt kan det vara väldigt belönande när personer uppger att de känner sig trygga när de möter oss, säger Christian Gustafsson.
På sociala medier har rösterna höjts för att ordningsvakter inte ska jobba i dörren på nattklubbar under löningshelgen men det är inget som Nyköpings ordningsvakter kommer att delta i.
– Vi är anställda av en krögare och arbetar med befogenheter från polisen. En strejk skulle i det fallet bara drabba krögaren och det anser vi inte är rätt. Däremot kan jag förstå kollegor som jobbar vid till exempel regeringskansliet, säger Niclas Sköld.