På onsdagen ska vård- och omsorgsnämnden i Nyköpings kommun fatta beslut om budgeten för år 2020.
Som ett av de besparingsförslag nämnden känner sig tvingad att vidta finns att skära ner anslagen till Fontänhuset. Denna verksamhet beskrivs som social och arbetsinriktad, där målsättningen är att människor som lever med psykisk ohälsa ska kunna komma tillbaka till att leva ett gott liv – att bryta isolering, utveckla en social gemenskap och en fungerande arbetssituation.
Enligt budgetförslaget från majoriteten ska Fontänhuset få 400 000 kronor mindre för det kommande året.
– Vi tycker att det är väldigt sorgligt. Det här beslutet kommer att drabba de mest utsatta. Det känns väldigt kluvet att först ta beslut om att bygga ett ridhus för 79 miljoner och sedan dra in på satsningar mot psykisk ohälsa, säger Maria Gilstig (M) som sitter med i vård- och omsorgsnämnden.
En möjlig väg som nämnden sett som besparingsförslag är att Fontänhuset fixar nya lokaler som är mer passande i storlek, men samtidigt krävs då anpassning för verksamheten.
– Vi har tittat på åtta-tio ställen, men ska dessa omformas efter verksamheten stiger genast priserna, menar Carina Jonsson, klubbhuschef för Fontänhuset, som inser att man bor aningen stort men ändå prisvärt sett till kvadratmeterpriset.
Vård- och omsorgsnämndens ordförande Sofia Amloh (S) prisar Fontänhusets styrelse för att man mött upp och lagt ner arbete.
– Som socialdemokrat, med hjärta för deras verksamhet, skulle jag vilja ge mer eller samma pengar, men när läget är där det är behöver många göra vissa förändringar. Om Moderaterna har mer pengar än vad jag har så är jag väldigt nyfiken på att lyssna, säger Amloh.
Hon har förståelse för oron, vilken Carina Jonsson också vittnar om.
– Vi försöker hålla fasaden, folk mår dåligt ändå. Vi har försökt förbereda alla, men alla kanske inte är helt medvetna förrän det verkligen blir av, menar Jonsson.
Hon får medhåll i oron av Gilstig, som är orolig för Fontänhusets framtid över huvud taget i och med denna neddragning.
I det stora hela tycker Sofia Amloh att det kring budgetarbetet finns en samsyn på att ett stort arbete behöver göras och flaggar även för att budgeten lär komma att revideras under våren.
– Jag upplever ett grundstöd för att kraftsamla över gränserna, sedan kan jag tänka mig att vi har större meningsskiljaktigheter när budgeten revideras, säger Amloh.